UPDATE | The Belgian Pride doet Brussel baden in zon en diversiteit

20/05/2017 - 18:31
The Belgian Pride 2017 laat zich gemakkelijk samenvatten: alle kleuren van de regenboog en veel zon in Brussel. Veel lachend volk, zowel in de parade als langs parcours. Ook van de openingsshow kan je nog nagenieten dankzij onze fotoreportage.

Veertig delegaties namen dit jaar deel aan de pride en volgens de schattingen van de politie waren er 55.000 deelnemers, maar de organisatie houdt het op 90.000 mensen. Het aantal deelnemers lag daarmee hoger dan de 60.000 mensen van vorig jaar. Toen werd het traditionele parcours gewijzigd naar aanleiding van de terroristische aanslagen van 22 maart.
 
Ook dit jaar lagen het vertrek- en eindpunt aan de Kunstberg, waar ook de Pride Village gelegen is. De parade passeerde zowel door het toeristisch centrum als de homowijk. Doordat het parcours langs sommige kleinere straten liep, was er geen plaats meer voor grote trucks. Kleinere praalwagens kwamen daarom in de plaats en op enkele wagens na was er geen ruimte meer om op de wagen te dansen. Dat maakte deze editie wat ingetogener, zowel qua zicht als qua volume. Geen paniek: de pride stond weer garant voor feestgedruis, stevige beats en kleurrijke acts.

Crossing Borders

De pride stond in het teken van asiel en migratie. Met de slogan 'Crossing Borders' maakt de organisatie duidelijk dat de uitgelaten parade meer is dan feestvieren. Zij stond stil bij de door de overheid georganiseerde onderdrukking van LGBTI's. In een derde van de wereld worden mensen gecriminaliseerd omwille van hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie.
 
Pakkende getuigenissen kwamen van een lesbische Egyptisch-Turkse vrouw en een Malinese transvrouw. Naar aanleiding van de recente nieuwsberichten kreeg ook Tsjetsjenië een pijnlijke vermelding.

Eiland van mensenrechten

Bij de start van de pride noemde The Belgian Pride-voorzitter Cyrille Prestianni België en onze omringende landen een eiland van mensenrechten. "We moeten dat behouden door inclusie en verwelkoming, niet door haat en uitsluiting." Daarom riep Prestianni de Belgische overheden op alle middelen in te zetten om de situatie van LGBTI's wereldwijd te verbeteren. Hij vroeg aan alle Belgen om vluchtelingen welkom te heten, want deze mensen verlaten hun land niet voor hun plezier. "Vandaag zijn wij allen militant", gaf hij de toeschouwers mee. "Schoonheid is diversiteit!" Meer informatie over het thema en de eisen van de organisatie vind je in dit artikel.
 
De enthousiaste menigte trok toen de parade op gang en toonde zich zowel militant als divers. Nadien ging het feestje nog lang door, tot middernacht op het Albertinaplein en tot in de vroege uurtjes in de homowijk en op de diverse party's. Voor zover bij de redactie bekend, verliep de hele dag (en nacht) zonder incidenten. The Belgian Pride 2017 kon ook rekenen op een ruime belangstelling van de mainstream media.
 
De fotoreportage van onze medewerker Tom Vaes vind je hier, met alvast een voorproefje hieronder.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Deelnemers aan de pride
Deelnemers aan de pride


Hier niet op klikken aub