EuroPride-coördinator bezoekt The Belgian Pride voor kandidatuur 2020

20/05/2017 - 19:31
Beeld: Yves Aerts
Stein Runar Østigaard (links) en Dennis De Roover houden kandidatuurbord EuroPride Brussels 2020 vast
Brussel is kandidaat om in 2020 de EuroPride te organiseren. Tijdens The Belgian Pride was Stein Runar Østigaard, de coördinator van EuroPride, aanwezig. Hij begeleidt de kandidaturen en stelt het uiteindelijke contract met de verkozen gaststad op.

Naast Brussel zijn ook Hamburg (Duitsland), Bergen (Noorwegen) en Thessaloniki (Griekenland) kandidaat om EuroPride 2020 te organiseren. De EuroPride is een soort kwaliteitslabel dat garant staat voor meer bezoekers en een pride op grotere schaal. De algemene vergadering van de European Pride Organisers Association (EPOA) kiest op 23 september in Göteborg (Zweden) welke stad het wordt.

In de war

“Naar alle kandiderende steden gaan biedt de kans om de lokale politici en vertegenwoordigers van de LGBT-beweging te ontmoeten”, zegt Stein Runar Østigaard. “In België raak ik altijd in de war met de vele parlementen. Ze proberen het politieke systeem steeds uit te leggen, maar ik heb opgegeven te trachten het te verstaan. (lacht) Gelukkig zouden we vooral samenwerken met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad als Brussel geselecteerd wordt om EuroPride 2020 te organiseren.”

The Belgian Pride bezoeken biedt hem de kans om een algemene indruk te krijgen van wat een pride hier allemaal inhoudt. “Het gaat niet alleen over de parade. Zo heb ik ook het IDAHOT Forum bezocht. Er zijn veel partners in een pride betrokken. Politici, de toeristische dienst, The Belgian Pride zelf, … Door hen allemaal te ontmoeten, komt de EPOA te weten wat The Belgian Pride voor de stad Brussel betekent.”

Adviseren, niet beslissen

“Het is niet mijn taak om te beslissen wie uiteindelijk de kandidatuur verzilvert”, beklemtoont de EuroPride-coördinator. “Onze leden doen dat. Ik verzamel vooral informatie om het proces zo transparant mogelijk te maken. Ik geef wel advies aan de verscheidene organisaties. Sommige gaststeden hebben nog nooit de EuroPride georganiseerd. Om de EuroPride-coördinator te worden, moet je met de EPOA hebben samengewerkt. Ik was de manager van de EuroPride in Oslo in 2014.”

Size doesn't matter

Tegen eind juli moeten alle kandidaat-gaststeden een bidbook indienen. “Het bidbook speelt een grote rol in wie er uiteindelijk als gaststad wordt verkozen. Ten eerste moet je een parade hebben. In sommige landen heeft de pride immers geen parade. Ten tweede verwacht de EPOA dat je een internationale mensenrechtenconferentie organiseert tijdens de EuroPride. Daarnaast heb je vooral een duidelijk concept voor je pride nodig. Het thema van de pride moet het nationale overstijgen. We willen dat onderwerpen aan bod komen die voor heel Europa relevant zijn. Brussel heeft het voordeel dat de Europese instellingen in de stad liggen. Ik raad hen aan dat voordeel uit te spelen.”

“De EPOA kiest niet noodzakelijk voor de spectaculairste pride. Ja, de EuroPride in Amsterdam afgelopen jaar was gigantisch. Terzelfdertijd mocht Riga in 2015 de EuroPride organiseren. Riga nam het op tegen Barcelona en Manchester. Die twee steden konden natuurlijk een heel grote pride organiseren, maar de EuroPride in Riga organiseren was een sterk signaal. Nooit eerder vond er een EuroPride in een ex-Sovjetrepubliek plaats. Hun concept was zeer sterk.”

Lokale besturen betrokken

“We zien de laatste jaren dat de lokale overheden meer en meer betrokken zijn bij de kandidaturen”, meent de EuroPride-coördinator. “De vier kandidaat-gaststeden krijgen dit jaar allemaal steun van de stad. In het verleden was dat niet altijd het geval, bijvoorbeeld in Riga. De brede steun van overheden dit jaar is uniek en een positieve ontwikkeling. De vier kandidaat-gaststeden dit jaar zijn zeer verschillend. Ze hebben allemaal hun ideeën over hoe je de EuroPride heb best aanpakt. De jaarlijkse algemene vergadering van de EPOA zal in september beslissen welke kandidatuur het overtuigendst is.”

Spanning stijgt

“Drie kandidaten gaan natuurlijk de kandidatuur niet verzilveren”, zegt Stein Runar Østigaard. “Ik moedig hen aan om wel het concept uit hun bidbook te realiseren en nadien opnieuw te kandideren. Er gaan nog veel edities van de EuroPride komen.”

“De datum van een pride is ook vaak belangrijk. Denk aan de WorldPride 2019 in New York, waar de vijftigste verjaardag van de Stonewell-rellen herdenkt zal worden.” Brussel koos ervoor om voor 2020 te kandideren.

Had ze voor 2019 gekandideerd, had de stad minder concurrentie gehad. Uiteindelijk werd Wenen voor dat jaar vrij gemakkelijk geselecteerd. Er was weinig concurrentie. 2019 was nochtans ook een sterk jaar geweest voor Brussel om te kandideren, zo vlak voor de Europese verkiezingen. “Je kunt nooit zeggen wat niet of wel zou zijn geweest”, concludeert de EuroPride-coördinator. “Voor 2020 wordt het in september alleszins spannend met vier sterke kandidaturen!”

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub