FOTO | Zoektocht naar identiteit en seksualiteit op de planken: ‘Bare’

24/05/2017 - 10:14
Beeld: Dries Coomans
Acteurs in de voorstelling 'Bare'
Leuvense Musicalcompagnie MITHE brengt met de popmusical ‘Bare’, een verhaal over de zoektocht naar identiteit en het ontdekken van seksualiteit in een katholieke kostschool.

Bare’ gaat over twee verliefde homoseksuele tieners en de moeilijkheden die ze ondervinden in hun strenge school, met elkaar en met hun omgeving. Voor deze voorstelling werkt MITHE samen met de Leuvense holebivereniging, die via een infostand haar werking kenbaar maakt bij het publiek.

Bare

Bare is een popmusical gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Hartmere Jr. en Damon Intrabartolo. De songteksten werden geschreven door Hartmere Jr. en de muziek gecomponeerd door Intrabartolo.

Het verhaal speelt zich af in de katholieke kostschool St. Cecilia, waarin we een groep jongvolwassenen volgen. Elk van deze jongeren worstelt in meer of mindere mate met zichzelf of met anderen, maar de focus ligt vooral op Pieter en Jason die in het grootste geheim een relatie hebben.

Onder druk

Epiphany’ is het openingsnummer van de musical waarin Pieter zijn ergste nachtmerrie beleeft. Met songteksten als “There's a bender among us, he must be exposed.” (Een nicht in ons midden, ontmasker hem snel), Pieters mama die hem smeekt haar dit niet aan te doen en priester Michael die liever niet wil luisteren. Pieters diepste angsten worden meteen blootgelegd en is de toon gezet.

De druk die Pieter voelt om niet te kunnen zijn wie hij is, wordt stilaan ondraaglijk. Bij zijn vriend Jason krijgt hij geen gehoor: uit de kast komen is voor hem uit den boze. Kan hun relatie stand houden?

Ook andere personages zijn hard op zoek naar zichzelf en botsen met mekaar. De thema’s van de musical worden verder uitgewerkt in de verhaallijn waarin de groep aan een muzikale theatervoorstelling werkt. Ieder van hen neemt letterlijk een rol op zich en speelt in wezen iemand anders. Dit wordt ook muzikaal uitgewerkt in songs als ‘Role of a lifetime’.

Nieuwe locatie

Voor deze voorstelling verliet MITHE hun vertrouwde stek in het Reynaerttheater Malpertuus, op zoek naar een grotere locatie. Die vonden ze in zaal De Kring in Kessel-Lo, die naadloos aansluit op de locatie van het verhaal. Hoewel de technische mogelijkheden van de zaal wat beperkt zijn, heeft MITHE er alles aan gedaan om licht, geluid en podiumopbouw zo goed mogelijk aan te passen.

Diep durven graven

MITHE maakt kleinschalige musicalproducties, uitgevoerd door zeer talentvolle liefhebbers. Voor ‘Bare’ kunnen ze op een sterke cast rekenen. De acteurs voelen zich goed in hun rol en durven soms diep te graven. Dat maakt dat ze met vertrouwen de moeilijke thema’s aanpakken. Fijn is dat ook de ensembleleden een rol hebben, waardoor de groep als geheel echtheid uitstraalt. Universele thema’s als het ontdekken van identiteit en seksualiteit, omgaan met afwijzing, onbeantwoorde liefde … zorgen ervoor dat iedereen zich in het publiek aangesproken voelt.

Hoewel de spelers geen getrainde musicalacteurs zijn, durft regisseuse Kristel Lamerichs het toch aan enkele choreografieën toe te voegen. Zo is er Pieters droom waarin hij raad vraagt aan een Beyoncé-versie van de heilige maagd Maria, geflankeerd door halfnaakte engelen.

Sterke samenzang

De echte kracht van deze uitvoering zit in de vocale kwaliteiten van de zangers/zangeressen en van de groep. MITHE is gekend om de samenzang en ‘Bare’ leent zich hier prima toe.

Met ‘Bare’ exploreert MITHE thema’s als het ontdekken van seksualiteit en het zoeken naar identiteit bij jongeren in een religieuze context. Sterke spel- en zangprestaties van de groep zorgen ervoor dat de emoties door de zaal gieren. De voorstelling is meer dan de moeite om te zien!

Cast

Brieuc Van Kerschaever, Elmo Goossens, Joris Kun, Marita Van Breedam, Leen Doms, Lucas Hermans, Dries Strumane, Sofie Bergers, Veerle Thibaut, Wim Vandebroek, Isa Peirens, Anne-Sophie De Beys, Maartje Emmers en Siska Blomme.
Creatives
• Regie: Kristel Lamerichs
• Vocal coaching: Nele Quaegebeur
• Productieleiding en –assistentie: Joost Elli, Joris Kun en Veerle Thibaut
• Lichtontwerp en -techniek: Erik Luyten, Wouter Devos
• Geluidsontwerp en -techniek: Ludo Vleugels & Maarten Deboes

Praktisch

Première op vrijdag 19 mei 2017 om 20 u.
Nadien: 20, 21, 23, 25, 26, 27 en 28 mei 2017, telkens om 20 u.
De opvoeringen gaan door in zaal De Kring, Jozef Pierrestraat 60, 3010 Kessel-Lo.

Tickets zijn uitsluitend online te reserveren via www.mithe.be.
Kostprijs (incl. reservatiekosten): €17
Leden Open Doek, 60+, -12 en KUL-cultuurkaart: €15

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub