VIDEO | Jonge gieren hebben twee vaders in ARTIS-zoo Amsterdam

02/06/2017 - 00:24
Beeld: Wikipedia
Vale gier
Voor het eerst in vijf jaar is in ARTIS, de zoo van Amsterdam, een vale gier geboren. Het kuikentje heeft twee vaders.

"In de gierenvolière is een ei uitgebroed door een gierenkoppel. Deze twee gieren kwamen in 2010 samen met nog drie andere vale gieren vanuit een Spaans opvangcentrum naar ARTIS. Omdat vale gieren aaseters zijn en de wetgeving het laten liggen van dode dieren vaak verbiedt, eten ze tegenwoordig regelmatig 'roadkill', verkeersslachtoffers, met het risico dat ze zelf ook slachtoffer worden van een ongeval. Ook vliegen ze vaak tegen elektriciteitsdraden op", meldt ARTIS. 
 
"De twee dieren konden vanwege hun verwondingen niet meer worden uitgezet in het wild: ze waren niet meer in staat om te vliegen. Daarom moest er een goede plek voor hen worden gevonden. In ARTIS is het stel zienderogen opgeknapt en heeft het weer leren vliegen. Het is voor het eerst dat de verkeersslachtoffers een kuiken hebben. De geboorte van het kuiken is goed voor het Europees fokprogramma (European Stud Book) van de vale gier, waaraan ARTIS deelneemt. ARTIS onderzoekt de mogelijkheid om de twee kuikens uit te zetten in het wild."

Twee vaders

De jonge vale gier heeft twee papa's gekregen. Het mannelijke koppel is al jaren samen in Artis. Homoseksualiteit is niet ongebruikelijk in de dierenwereld en al zeker niet bij vogels. Een gierenpaar blijft altijd bij elkaar.

Bron: 

NOS, EenVandaag, eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub