30.000 handtekeningen tegen klopjacht homo- en biseksuele mannen in Tsjetsjenië

02/06/2017 - 12:25
Beeld: Jeroen Borghs
Betoging Amnesty
Vrijdag heeft Amnesty International 30.000 handtekeningen tegen de klopjacht op homo- en biseksuele mannen in Tsjetsjenië afgegeven aan de ambassade van Rusland in Brussel.

De actie is een onderdeel van een wereldwijde protestdag van Amnesty International en werd in België gesteund door RainbowHouse Brussels, çavaria, ILGA-Europe, The Belgian Pride, Arc-en-Ciel Wallonie en Tels Quels.

Internationale verontwaardiging

Amnesty International verzamelde wereldwijd meer dan een half miljoen handtekeningen met een petitie die de Russische autoriteiten oproept om de wantoestanden in Tsjetsjenië grondig en onafhankelijk te onderzoeken. In België tekenden bijna 30.000 mensen de oproep. 
 
Op vrijdag 2 juni werden de handtekeningen afgeleverd bij verschillende Russische ambassades, verspreid over de wereld.

Breng de mannen in veiligheid

"Homoseksuele mannen in Tsjetsjenië leven voortdurend in angst voor ontvoering, foltering en dodelijk geweld. De klok tikt voor hen. Amnesty dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om de deuren te openen voor mensen die op de vlucht zijn voor de vervolging van homo’s en bi's door de Tsjetsjeense autoriteiten", zegt Lore Van Welden van Amnesty International.
 
"Het is onvoorstelbaar dat de Tsjetsjeense autoriteiten durven te beweren dat homo’s en bi's niet bestaan. Vrijdag komen over heel de wereld mensen bij elkaar om hun steun te betuigen aan homoseksuele mannen in Tsjetsjenië. Homo’s en bi's in Tsjetsjenië moeten beter beschermd worden."

Strafonderzoek

De Russische autoriteiten zijn gestart met een vooronderzoek naar de feiten. Amnesty International vraagt hen echter om een allesomvattend strafrechtelijk onderzoek te openen. De autoriteiten moeten ook alle noodzakelijke maatregelen treffen om de veiligheid te garanderen van alle mensen die in Tsjetsjenië in gevaar zijn.

Protest

De betogers mochten uiteindelijk niet aan de ambassade zelf manifesteren. Daarom wandelden de betogers twee keer voorbij de ambassade.

Bron: 

Eigen verslaggeving