Maleisië schrijft videowedstrijd uit om homoseksualiteit te verhelpen

04/06/2017 - 07:58
Het ministerie van Volksgezondheid van Maleisië heeft een wedstrijd uitgeschreven gericht op jongeren om video's te maken die "genderverwarring" tackelen. Het ministerie heeft een beloning van 886 euro veil.

De wedstrijd is gericht op jongeren tussen de 13 en 24 jaar. Inzendingen moeten vertellen hoe je homoseksualiteit kunt voorkomen en controleren, wat het probleem is, wat de gevolgen zijn en waar je hulp kan vinden.

"Geen discriminatie"

Volgens onderdirecteur-generaal voor Volksgezondheid Lokman Hakim bin Sulaiman zet de wedstrijd niet aan tot discriminatie, maar wil deze creativiteit promoten.
 
De wedstrijd loopt tot eind augustus. Er zijn drie categorieën:

  • genderverwarring;
  • seks;
  • seks en het internet. 

Tomboys

De richtlijnen noemen holebi's, transgenders en tomboys als voorbeelden van mensen die "genderverward" zijn. 
 
"Het feit dat ze holebi's en transgenders onder de categorie 'genderverwarring' plaatsen, toont aan dat de overheid zelf verward is", reageert activist Pang Khee Teik bij nieuwsagentschap AFP. "Het is ongelooflijk dat dat een overheidsagentschap een heel land hierin mee sleurt."

Strafwet

Homoseks is strafbaar in het islamitische Maleisië. Zowel seculiere als religieuze wetten voorzien zware straffen: tot twintig jaar cel en lijfstraffen. 
 
In 2013 werd oppositieleider Anwar Ibrahim opgesloten voor sodomie. De wet wordt dus ook gebruikt om mensen in diskrediet te brengen. 

Bron: 

BBCHier niet op klikken aub