Holebifobe band Impaled Nazarene geschrapt van affiche Ieperfest

06/06/2017 - 16:33
Beeld: Ieperfest
Ieperfest
De holebifobe band Impaled Nazarene is van het programma van Ieperfest geschrapt na protest op sociale media. Dat schreef het festival op hun site.

Ieper Hardcore Fest 2017 verduidelijkt dat ze na een debat en onderling overleg met Impaled Nazarene besloten hebben om de band te schrappen van hun affiche om ieders veiligheid op het festival te waarborgen. “Al 25 jaar staat Ieperfest voor de waarden waar het festival altijd achter gestaan heeft. Niets is veranderd!”, luidt het. Het festival geeft aan dat het altijd openstaat voor discussie. “In plaats [van een discussie] worden we geconfronteerd met ‘internethelden’ die oproepen tot haat en geweld. Alles waar we niet voor staan!” staat er verder te lezen.

Tot slot herinnert de organisatie de lezer eraan dat Ieperfest volledig uit vrijwilligers bestaat, en vindt het niet kunnen dat ze fysiek bedreigd worden. “De persoonlijke integriteit van onze vrijwilligers en bezoekers bedreigen in de context van aanslagen en razend geweld vandaag de dag… sommigen onder jullie zouden beter twee keer nadenken!”

Reacties

Holebi- en transgenderkoepel çavaria contacteerde Ieperfest, Unia en schepen van Cultuur van Ieper Katrien Desomer (CD&V) om ervoor te zorgen dat holebifobe boodschappen geen plaats krijgen op dit festival. Çavaria reageert dan ook tevreden op het resultaat. “We zijn blij dat de organisatoren de bezorgdheden en opmerkingen van holebi's en medestanders ter harte genomen hebben”, zegt woordvoerder Jeroen Borghs.

Er kwam veel reactie op sociale media over de band. “Ok dat je niet akkoord gaat met bedreigingen, maar een hele groep mensen de dood toewensen op basis van hun seksuele voorkeur mag dan wel? En de manier waarop iets gebracht wordt is geen deel van de discussie, de discussie is: waarom krijgt die band een podium bij jullie?” schreef iemand.

Iemand anders schreef “Was er vroeger niet zo'n logo op de affiche van Ieperfest: no sexism, no racism, no bullshit? Wel, act like it en haal I.N. van de affiche. Een naam Ieperfest onwaardig.”

Zero Tolerance

De Finse metalband Impaled Nazarene stond op de affiche van Ieperfest. Hun lied ‘Zero Tolerance’ is zeer holebifoob.

De tekst luidt:
"Why should we tolerate
Pansy fagot shit
Not even in an animal world
Male sucks male dick
 
Crawl back under the rock
You fagots came from
This is real fucking world
Fuck you inferior rights
 
Zero tolerance
No fucking rights
Monkey fucks monkey
Punishment is A.I.D.S.
 
It is disgusting
Listen you fucking homo boys
Your time has come
And if you are a lesbian
You got cunt to rape
It is unnatural
"

Bron: 

Eigen verslaggeving