Çavaria peilt naar schoolervaringen van holebi- en transgenderjongeren

08/06/2017 - 13:15
Beeld: çavaria
Banner oproep schoolenquête
Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, is gestart met een schoolenquête. De organisatie wil te weten komen hoe jongeren die homo, lesbisch, bi en/of transgender zijn hun schoolomgeving ervaren. Zo wil çavaria inzichten verwerven over het welzijn van LGBT-jongeren in het onderwijs.

In de Verenigde Staten voert het Gay, Lesbian, & Straight Education Network (GLSEN), een organisatie die strijdt tegen pesten van en discriminatie tegen holebi’s en transgender op school, al jaren onderzoek naar het schoolklimaat voor LGBT-jongeren. In samenwerking met Columbia University voert GLSEN schoolenquêtes uit. GLSEN en Columbia University stellen daarbij heel wat vragen aan de jongeren zelf. Zijn ze out op hun school? Worden ze gepest? Zo ja, melden ze dit? Hoe veilig voelen ze zich op school? Hebben ze al les gekregen over LGBT-onderwerpen?

Peilen naar de noden

Dit jaar vroegen GLSEN en Columbia University een aantal West-Europese landen om zich aan te sluiten bij de enquête. Çavaria ging hierop in. De organisatie wil immers al langer een beter beeld krijgen op hoe LGBT-jongeren zich op school voelen en wat hun ervaringen zijn. De laatste relevante onderzoeken in Vlaanderen zijn intussen al een aantal jaar oud.

De ervaringen van holebi- en transgenderjongeren zullen inzichten bieden die de onderwijswerking van çavaria kunnen versterken. Zo kan er immers beter worden ingespeeld op de noden en behoeften van deze jongeren.

Excellente data-analyse

“Uiteraard moeten jongeren niet in het Engels deze enquête gaan invullen”, vertelt Kaj Poelman, beleidsmedewerker onderwijs voor çavaria. “We voorzien een vertaalde versie. Columbia University heeft een zeer degelijke reputatie op het vlak van data-analyse. Wij hebben dan weer voldoende lokale contacten om ervoor te zorgen dat voldoende jongeren deze enquête gaan invullen. We zijn bijzonder blij met deze internationale samenwerking.”

Ook in Italië, IJsland, Malta en Portugal zal een schoolenquête bij LGBT-jongeren worden gehouden zodat de cijfers van die Europese landen na afloop ook vergeleken kunnen worden.

Enquête delen en invullen

Çavaria roept op om de enquête op cavaria.be/schoolenquete massaal te delen en doet een beroep op alle LGBT+ jongeren om de enquête in te vullen. De enquête is volledig anoniem en als jongeren zich niet gemakkelijk voelen bij bepaalde vragen, kunnen ze die bewuste vragen gewoon overslaan. Wie vragen heeft over de enquête kan contact opnemen met Kaj Poelman via kaj.poelman@cavaria.be.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub