Parijs krijgt 52 aanbevelingen om LGBT-toerismevriendelijker te worden

14/06/2017 - 11:39
Parijs wil holebi- en transgendervriendelijker zijn. De burgemeester bestelde daarom een rapport over wat de hoofdstad van Frankrijk moet doen.

Burgemeester Anne Hidalgo (PS) vroeg gemeenteraadslid, regionaal raadslids en aidsactivist Jean-Luc Romero-Michel een rapport op te stellen om Parijs aantrekkelijker te maken bij LGBT-toeristen. Parijs ontvangt in 2018 de Gay Games.

'Paris, ville phare de l'inclusion et de la diversité' werd dinsdag voorgesteld in het stadhuis. "Parijs is niet zo ingedommeld als men zegt, maar loopt wel achter op andere steden", verklaarde Romero-Michel. Hij noemt de leerscene en voguing als succesverhalen. Voguing is een genderbending queer danscultuur met 'battles' die vooral populair is bij jonge niet-blanke holebi's en transgenders.

Samenwerking

Een probleem dat ook elders merkbaar is, is de moeilijke samenwerking tussen de LGBT-verenigingen, de homohoreca en de overheden. Verschillende van de 52 aanbevelingen gaan dan ook over het versterken van de onderlinge banden.

Pride

De Marche des Fiertés LGBT de Paris et Île-de-France is het jaarlijks hoogtepunt voor roos Parijs, stelt Romero-Michel. De pride heeft een budget van ongeveer 100.000 euro waarvan 10.000 euro subsidie door het stadsbestuur. De rapporteur vergelijkt dat budget met de subsidies in Tel Aviv in Israël. Daar financiert het stadsbestuur de pride volledig zelf en voorziet 2 miljoen euro.

Verder adviseert de rapporteur om aan de vele openbare gebouwen regenboogvlaggen op te hangen, een wagen van de stad in de parade te laten deelnemen, en de holebiwijk Le Marais rond de pride voor te behouden aan voetgangers. Ook de datum, de laatste zaterdag van juni, moet een vaste afspraak worden.

Toerisme

Voorts beveelt Romero-Michel aan een studie over LGBT-toerisme te laten uitvoeren, persreizen te organiseren, een informatiepunt te creëren, een holebiwandeling in Parijs te ontwerpen en in het algemeen de communicatie te verbeteren.

Evenementen

Romero-Michel stelt ook voor rond de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) verdienstelijke mensen wat betreft LGBT-emancipatie te eren met een prijs.

Rond 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk, zou er opnieuw een LGBT-bal moeten komen. Een Miss Queen France-wedstrijd zou dan weer de zichtbaarheid van transgenders kunnen verhogen.

Concreet

Burgemeester Hidalgo liep meteen warm voor twee voorstellen: de prijsuitreiking rond IDAHOT en het oprichten van een homomonument. De verenigingen Shams Tunisie / France en Ardhis kregen dinsdag ook meteen de Médaille de la Ville de Paris.

Een speciaal archief voor LGBT-geschiedenis vindt de burgemeester ook een goed idee, "Al is dit op zich geen stedelijke bevoegdheid."

Bron: 

YAGGHier niet op klikken aub