Duitse Groenen niet in regering zonder homohuwelijk

18/06/2017 - 11:49
Beeld: Timothy Junes
Bonsdag in Berlijn
De Duitse Groenen willen enkel in een regering stappen als het homohuwelijk in het regeerakkoord komt te staan.

Na de socialistische SPD hebben nu ook Die Grünen de openstelling van het huwelijk voor holebikoppels vooropgesteld bij de komende regeringsonderhandelingen.

Op 24 september kiest Duitsland een nieuwe Bondsdag. Als de groenen uitgenodigd worden voor regeringsonderhandelingen zullen ze het homohuwelijk als voorwaarde voor regeringsdeelname op tafel leggen.

Kans op slagen?

Momenteel hebben enkel CDU, CSU, SPD, Die Linke en Die Grünen vertegenwoordigers in de Bondsdag. Ook Die Linke en de SPD steunen het homohuwelijk. De CDU/CSU vindt het huidige samenlevingscontract voldoende.

De linkse partijen Die Linke, Die Grünen en SPD hebben een pact om na de Bondsdagverkiezingen bondskanselier Angela Merkel en de CDU/CSU buiten de regering te houden. Als het zwaartepunt na de Bondsdagverkiezingen naar links verschuift en de voorstanders van het homohuwelijk hun woord houden tijdens de regeringsonderhandelingen, zal Duitsland hoogstwaarschijnlijk het huwelijk voor holebikoppels openstellen.

Dat zou een sterk signaal zijn, niet alleen naar holebi's en transgenders in Duitsland, want hierdoor zou de grens van Europese landen die het huwelijk openstelden sterk richting Oost-Europa verschuiven.

Bron: 

Westdeutsche Zeitung

Hier niet op klikken aub