Homohuwelijk in Hongkong?

24/06/2017 - 17:12
Opent na Taiwan straks Hongkong het huwelijk voor holebikoppels? The Economist denkt van wel.

Holebikoppels zulen binnen de twee jaar kunnen trouwen in Taiwan. Het feitelijk onafhankelijk Chinees gebied is het eerste gebied of land waar holebikoppels zullen kunnen trouwen in Azië.

De geesten in politiek Thailand en Cambodja rijpen ook stilaan om het huwelijk open te stellen voor holebikoppels. The Economist tipt dan weer op Hongkong als eerste Aziatisch gebeid/land dat in het kielzog van Taiwan het huwelijk zal openstellen. Hongkong maakte tot 1997 deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien is het een speciale administratieve regio binnen de Volksrepubliek China. Eén land, twee systemen. 

Drie criteria

The Economist ziet drie noodzakelijke criteria voor het homohuwelijk. Homoseks mag niet strafbaar zijn, religie mag het openbaar leven niet domineren en er moet een sterk middenveld zijn. Daarom vallen Afghanistan, India, Singapore en Zuid-Korea voorlopig af. 

Maar in Hongkong is homoseks niet strafbaar. Er is een antidiscriminatiewet in de ambtenarij en holebikoppels worden al genoemd in wetten over intrafamiliaal geweld. Hongkong kent ook een levindig vereningsleven en politici zijn niet fanatiek religieus.

Bron: 

The EconomistHier niet op klikken aub