Bondsdag stemt vrijdag over homohuwelijk in Duitsland

29/06/2017 - 00:00
De Bondsdag, het lagerhuis van het Duits parlement, stemt vrijdag over de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht.

Het debat over het homohuwelijk kwam in een stroomversnelling. Die Grünen, SPD en FDP maakten van de goedkeuring van het homohuwelijk een voorwaarde om na de Bondsdagverkiezingen in september regeringsonderhandelingen op te starten.

Maar bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU) was de linkse en liberale partijen te slim af. Ze maakte zelf een opening door een gewetensstemming over de kwestie toe te laten. Dan kunnen de linkse en liberale partijen van het homohuwelijk geen verkiezingsthema maken. Geen verhaal, geen tegenstelling. Tegelijk houdt de bondskanselier zo de poort open voor coalitievormingen met de linkse en liberale partijen.

Vrijdag zal de Bondsdag stemmen over de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Als de wetswijziging goedgekeurd wordt, zullen meer dan 81 miljoen mensen kunnen trouwen met een partner van hetzelfde geslacht. Er moeten wel eerst voldoende christendemocraten mee in het verhaal willen. En die steun is niet volledig gegarandeerd. 

Van west naar oost

Het Duitse journaal 'Tagesschau' maakte een video waarop de Europese landen met het homohuwelijk te zien zijn. Het lijkt vooral een westerse aangelegenheid, maar Duitsland omvat zowel oost als west in zijn cultuur en invloed.

Een Duits 'ja' zal ongetwijfeld Zwitserland, Oostenrijk en wie weet Liechtenstein inspireren. De culturele invloedsfeer van Duitsland reikt zelfs nog verder. Het homohuwelijk in Duitsland kan ook de LGBT-bewegingen in Polen en Litouwen munitie geven om het debat in eigen land opnieuw aan te zwengelen.

Bron: 

Die Zeit