VIDEO | Komedie 'Epouse-moi, mon pote' over vals homohuwelijk schiet een kemel

29/06/2017 - 16:57
In Frankrijk komt binnenkort 'Epouse-moi, mon pote' uit. Dat is een komedie over twee maten die met elkaar trouwen zodat de Marokkaanse partner niet het land wordt uitgezet.

Om niet terug te moeten naar Marokko, trouwt de heteroseksuele Yassine (Tarek Boudali) met zijn even heteroseksuele kameraard Fred (Philippe Lacheau). Een schijnhuwelijk dus. De ambtenaar van de burgerlijke stand vermoedt onraad. Wat volgt, volgens Têtu, is een reeks flauwe, ongeïnspireerde, stereotype moppen over homo's en over hoe vies homoseksuele kussen zijn.

Pijnlijke realiteit

Pijnlijk is vooral de realiteit dat Frans-Marokkaanse holebikoppels niet kunnen trouwen. Het homohuwelijk heet in Frankrijk mariage pour tous (huwelijk voor iedereen). Die pour tous blijkt relatief. Een ministeriële omzendbrief van 29 mei 2013 stelt dat holebikoppels waarvan de een een Fransman of Française is en de ander de nationaliteit heeft van een land dat het homohuwelijk verbiedt, niet kunnen trouwen.

Het betreft mensen uit landen die bilaterale verdragen hebben met Frankrijk. Die landen zijn Algerije, Bosnië-Herzegovina, Cambodja, Kosovo, Laos, Marokko, Polen, Servië, Slovenië en Tunesië.

Ontwetend

De makers van 'Epouse-moi, mon pote' lijken dit niet te weten. Want dat aspect komt niet aan bod. De film komt in Frankrijk uit op 25 oktober.

Bron: 

Têtu