10 jaar Antwerp Pride: van excuus om te feesten tot open stadsfestival

03/07/2017 - 09:00
Beeld: Elisa Schanzer
Bart Abeel
Antwerp Pride viert zijn tiende verjaardag. Verleden, heden en toekomst vormen het thema van deze editie. Wat begon in 2007 als een excuus om te feesten, is uitgegroeid tot een inclusief stadsfestival. ZiZo sprak met voorzitter Bart Abeel.

In 2007 zocht NaviGAYtion, het legendarische botenfeest van Red&Blue, de steun van Stad Antwerpen. De dienst toerisme had er wel oren naar, maar het bestuur wilde niet zomaar een commerciële party subsidiëren. Er moest een omkadering komen die het commerciële aspect wat oversteeg. Zo ontstond in 2008 Antwerp Pride.

2010

In 2010 hield NaviGAYtion echter op te bestaan. Organisator Ludo Smits kreeg geen sponsoring meer van een tabaksmerk en annuleerde het feest. Antwerp Pride moest snel een alternatief zoeken. De timing was vervelend, want net dat jaar organiseerde de International Gay and Lesbian Travel Association (IGLTA) in Antwerpen een congres. Dat moest samenvallen met NaviGAYtion, dat wel wat buitenlanders naar de koekenstad lokte.

"We haalden The White Party naar Antwerpen", vertelt Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel. "Dat was op zich een flop maar het leerde ons dat we niet meer afhankelijk mochten zijn van derden."

Antwerp Pride werd bij wijze van spreken volwassen. "Dit was een kantelmoment. We beseften dat Antwerp Pride een andere richting moest uitgaan, met meer diepgang."

Stadsfestival

In 2010 waren er meerdere nieuwigheden. Er was niet alleen The White Party, maar voor het eerst ook een slotconcert(je) op zondag op de Grote Markt. Het Roze Huis - çavaria Antwerpen en holebisportvereniging Active Company werden partners. In de komende jaren zou Antwerp Pride flink veranderen.

In 2012 werd de eerste parade gehouden. Om samen te vallen met de worldOutgames 2013 verhuisde Antwerp Pride van juni naar augustus. Later, in 2014, kwam het Antwerp Queer Arts Festival erbij.

Activisme kreeg gaandeweg meer gewicht. In 2013 was er de mensenrechtenconferentie van de worldOutgames, in 2014 was er de NOH8-campagne in het Museum Aan de Stroom (MAS), in 2015 was het centrale thema China en in 2016 het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

"De verdieping en verbreding gaan door", zegt Bart. "Antwerp Pride is een stadsfestival geworden waarvan het draagvlak toeneemt bij het stadsbestuur, de middenstand, het middenveld, de cultuur- en sportverenigingen en het grote publiek. We zijn een open feest waar iedereen welkom is."

Het thema dit jaar is de 10-jarige geschiedenis, het heden en de toekomst over 10 jaar. Naar analogie van de tentoonstelling 'Hoekstenen' over veertig jaar çavaria komt er een overzichtstentoonstelling in samenwerking met Fonds Suzan Daniel, ATV, Gazet van Antwerpen en Universiteit Antwerpen. "Hoe was het tien jaar geleden? Hoe kwam Antwerp Pride in de media?"

Toekomst

Bart ziet de toekomst rooskleurig in, maar wil niet zelfvoldaan zijn. "We moeten opletten voor een zekere gewenning. Als holebi's en transgenders hebben we een verleden als outcasts en we mogen niet in de verleiding komen om anderen weg te duwen", zegt Bart. "Hoe voorkomen we dat we voor de politieke kar worden gespannen van politieke bewegingen die ons intrinsiek niet zo genegen zijn?"

Bart wikt zijn woorden. "Er is een verruwing binnen de eigen gemeenschap die leidt tot een gebrek aan empathie met de ander. Er zijn nog altijd groepen in de samenleving die het moeilijk hebben. Als we niets doen en we ons nestelen in onze comfortzone, kan onze eigen positie in gevaar komen."

Gedeelde emancipatiestrijd

"Laten we de kennis die we hebben opgedaan in onze emancipatiestrijd delen met anderen."

Daarnaast merkt Bart op dat ook voor holebi's en transgenders in België niet alles rozengeur en maneschijn is. Zo botst hij nog vaak tegen een muur bij bedrijven wanneer steun concreet - en financieel - wordt. "Er is goede wil, tot een hoger niveau erover moet beslissen. Dan botsen we tegen een muur. Er is toch nog een drempelvrees."

Diversiteit

De wereld is divers en wordt diverser. Het is een vaststelling uit het heden en een uitdaging voor de toekomst. Bart ziet genderfluïditeit en transgenderisme als blijvende 'nieuwe' thema's. Maar ook culturele verschillen vormen een uitdaging.

Bart erkent dat Antwerp Pride nog heel blank is. "Dat is een werkpunt, maar we komen er. De uitdaging is drempels te verlagen voor mensen van een andere origine. Laten we vanuit Antwerp Pride een factor van verbinding zijn en blijven die uitdrukking geeft aan de rijkdom aan verscheidenheid, talent en creativiteit die onze stad huisvest."

Aantrekkingspool

Bart is ervan overtuigd dat Antwerp Pride een mooie toekomst in en voor Antwerpen heeft. "We zijn een aantrekkingspool. De Antwerp Pride is een reden voor mensen uit Tel Aviv, Berlijn of Amsterdam om naar Antwerpen te komen. Er is voor elk wat wils: cultuur, feestjes en engagement."

"Ik stel een groeiend engagement voor de pride in de stad vast. We zijn een echt stadsfestival geworden", zegt Bart. "Ik merk ook dat jongeren weer interesse tonen voor activisme. Er zal ook altijd een plaats zijn voor LGBT-gerichte zaken en activiteiten. Niet uit een gevoel van segregatie, maar omdat het leuk, handig en comfortabel is om onder gelijkgezinden te zijn."

Uitgaansleven

Hij noemt Pannekoek en DeLux, maar ook Twilight, Cups & Plates, Den Draak, Santos, Hessenhuis en Bianco als voorbeelden. "Holebihorecazaken zijn geen getto’s meer, maar wel open biotopen van gezellig samenzijn waar holebi's en transgenders zich goed voelen. Voor zulke initiatieven zal er altijd plaats zijn."

"Tevens vergeten we soms hoe ontzettend rijk en creatief het Antwerpse uitgansleven is met concepten als Red&Blue, Extravaganza, H.I.M, Café De Love, Padam, Unicorn, Le Zoo, Woodpop, Juice Berry, Spek, Leahter & Fetish Pride Belgium, A Hard Night en ga zo maar door. Veel grotere steden kunnen hier een puntje aan zuigen."

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub