Bart De Wever en Fons Duchateau over 10 jaar pride in 'laboratorium' Antwerpen

04/07/2017 - 00:15
Beeld: Tom Vaes
Fons Duchateau (links) en Bart De Wever
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) noemen Antwerpen in een gezamenlijke beschouwing op 10 jaar Antwerp Pride een 'laboratorium'. "In Vlaanderens grootste stad worden niet alleen politieke ontwikkelingen, maar ook sociaal-culturele veranderingen het eerst zichtbaar. Antwerpen heeft zich de voorbije jaren op de kaart gezet als een tolerante, gastvrije en bruisende stad waar de LGBT-gemeenschap altijd welkom is."

"Bij deze tiende editie is het goed om even achterom te kijken. Wat oorspronkelijk een quasi exclusief feest voor de homogemeenschap was, is uitgegroeid tot een manifestatie die door de hele LGBT-gemeenschap wordt gedragen, lokaal en internationaal", menen Bart De Wever en Fons Duchateau. "Niet zonder belang is het verdwijnen van het woord 'gay' in de naam van het festival. De Gay Pride is een Antwerp Pride geworden. Een feest voor alle Antwerpenaars."

Boodschap die ver weerklinkt

De burgemeester en de Antwerpse schepen vinden het belangrijk dat Antwerp Pride een meer dan alleen een feest blijft: "Het is even zinvol als noodzakelijk er de hele samenleving aan te herinneren dat het leven van een LGBT'er (sic) niet overal even makkelijk en vanzelfsprekend is als bij ons."

"Voor veel LGBT'ers rest in meer landen dan we denken slechts een geheim bestaan, levenslange frustratie en ongeneeslijke emotionele littekens. Dat zou in onze eenentwintigste eeuw niet langer het geval mogen zijn. Daarom is het goed dat de boodschap van Antwerp Pride tot ver buiten onze stad wordt gehoord en opgepikt."

Vingerwijzing

"Er is de voorbije jaren op talloze fronten hard gewerkt om het niet-hetero-zijn als een vanzelfsprekende verrijking te aanvaarden. Het kleine Belgiƫ heeft in die mentaliteitswijziging een niet te onderschatten rol gespeeld. Er is een wettelijk kader gecreƫerd dat de LGBT-gemeenschap de ruimte geeft om zich maximaal te ontplooien."

De diverse samenstelling van de stadsgemeenschap noemen de Vlaams-nationalistische politici een belangrijke, op de toekomst gerichte troef van Antwerpen. Er volgt echter meteen een vingerwijzing naar 'bepaalde gemeenschappen en religies' in hun betoog. "We mogen noch blind, noch doof zijn. Niet alle gemeenschappen en religies die van het stadsweefsel deel uitmaken, zijn helemaal klaar met het LGBT-gegeven. We kunnen alleen maar hopen dat ook in die gemeenschappen en in de schoot van die religies het debat op gang wordt getrokken. De moedige voortrekkers ervan verdienen een voorbeeldfunctie en kunnen op onze steun rekenen."

Gender & Diversiteit

Daarnaast roemen de politici in hun beschouwing de interuniversitaire masteropleiding Gender & Diversiteit. Ze denken dat die opleiding inzichten kan geven over het verleden van LGBT-gemeenschap. "Hoe werd homoseksualiteit 150 jaar geleden beleefd? Hoe hard hebben lesbische vrouwen gevochten om hun liefdesleven naar eigen aanvoelen en verlangen te mogen invullen? Heeft elke religie het LGBT-verhaal altijd verketterd? Spelen sociaal-culturele factoren een rol?"

"Uit de antwoorden op al die vragen kan worden geleerd wat er vroeger verkeerd is gegaan en waarom. Zo zullen fouten in de toekomst makkelijker vermeden kunnen worden. Inburgering en diversiteit worden versneld wanneer ons collectief geheugen wordt gedeeld. Op een gemeenschappelijke sokkel van normen en waarden kan worden gebouwd aan een open en verdraagzame samenleving."

Toekomstvragen

De Wever en Duchateau kijken ook al even in de glazen bol. Daarin staan vooral veel vragen te lezen. "Waar zal de LGBT-gemeenschap over tien jaar staan? Is er dan nog nood en behoefte aan holebi-kroegen? Blijven discotheken gescheiden dansavonden organiseren? Aarzelt geen tiener of adolescent nog om thuis en in de vriendenkring te vertellen dat hij liever een meisje zou zijn? Of net zo graag met een vrouw als met een man een intieme relatie aanknoopt?"

Het antwoord laat zich raden: "We weten het niet. Wat we wel weten, is dat we alert en waakzaam moeten blijven." Tegelijk is het duo ervan overtuigd dat diversiteit en verdraagzaamheid hun intrede zullen doen in elke buurt en elke wijk van Antwerpen.

Klaar voor jubilieum

De burgemeester en schepen geven aan dat het stadsbestuur als partner van de Antwerp Pride klaar staat om er een feestelijke jubileumeditie van te maken.

Bron: 

Eigen verslaggeving