Ondervoorzitter wil dat Beieren protesteert tegen homohuwelijk in Duitsland

04/07/2017 - 09:09
Bundestag-ondervoorzitter Johannes Singhammer (CSU) wil dat het Grondwettelijk Hof zich uitspreekt over het homohuwelijk. Zelf is hij geen fan.

Johannes Singhammer is lid van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. De CSU staat bekend als katholiek en conservatiever dan de CSU. Singhammer is ook een van de ondervoorzitters van de Bondsdag.

De politicus wil dat het Grondwettelijk Hof zich uitspreekt over de openstelling van het huwelijk. Voortaan "wordt het huwelijk voor het leven gesloten tussen personen van verschillend of hetzelfde geslacht". ("Die Ehe wird von zwei Personen verschiedenen oder gleichen Geschlechts auf Lebenszeit geschlossen")

Grondwetstoetsing

Het Grondwettelijk Hof kan niet zomaar een grondwetstoetsing uitvoeren op een wet. Een burger kan dit vragen als hij denkt dat zijn fundamentele vrijheden in gevaar zijn, de federale regering kan dit vragen of de regering van een deelstaat. Een derde mogelijkheid is dat een kwart van de leden van de Bondsdag dit wil.

Om efficiënt te zijn, wil Singhammer dat een regering het homohuwelijk laat onderzoeken door het Grondwettelijk Hof. Bijvoorbeeld 'zijn' Beieren.

Bron: 

Die Welt, Zeit.de