VIDEO | Antwerp Pride 2017 schildert stad nog meer in regenboogkleuren

05/07/2017 - 14:48
Antwerpen zal helemaal in regenboogkleuren baden tijdens Antwerp Pride. Dat belooft voorzitter Bart Abeel. Regenboogvlaggen, regenbooglintjes, regenboogzebrapaden en niet te vergeten vele evenementen zullen van de Koekenstad tijdelijk een LGBT-epicentrum maken.

2017 is de tiende verjaardag van Antwerp Pride en daarom voert de organisatie enkele nieuwigheden in. Zo wordt Wave voortaan het Love United Festival met twee podia, verenigen de gay partyconcepten zich in de Pride Night en duurt het Antwerp Pride Closing Festival op zondag een uur langer.

Terugblik

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) blikt terug op tien jaar pride in zijn stad. Hij merkt op dat de pride helemaal deel uitmaakt van de stad. Maar niet overal en voor iedereen is out en proud zijn evident.

In Tsjetsjenië, Rusland, het Midden-Oosten of Afrika kunnen holebi's en trabsgenders zichzelf niet zijn. Ook dichter bij huis, in Amsterdam of Antwerpen is het niet altijd rozengeur en maneschijn.

Ook dit jaar zal Bart De Wever Antwerp Pride zelf missen. Hij gaat dan met zijn gezin met vakantie. Hij belooft te zullen onderhandelen met zijn vrouw voor volgend jaar. In 2016 deed de burgemeester tijdens de presentatie van Antwerp Pride nochtans eenzelfde uitspraak.

Pluimen

Schepen voor Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) duidt met een persoonlijk voorbeeld het belang van prides. Een jonge homoseksuele twintiger had de schepen aangesproken: hij vond de pride nefast voor holebi's en de beweging.

De jongeman had zonder problemen zijn coming-out gedaan en vond die extravagantie maar niets. Hij had "geen nood aan pluimen in de kont".

Duchateau ging in gesprek met de twintiger en wees op de strijd die eerder is geleverd voor de erkenning van holebi's en transgenders. "Ik betwijfel of ik de jongeman heb kunnen overtuigen, maar het toont aan dat we bij de les moeten blijven. Dat holebi's en transgenders nu kunnen zijn wie ze zijn, is een pluim op de hoed - of ergers anders - van de beweging."

"Is de pride nodig?"

"Is de pride nodig? Absoluut!" Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel beantwoordde de vraag die niet gesteld werd. "Al was het maar omdat het mag."

Abeel pleit voor blijvende openheid. De LGBT-beweging vraagt openheid van anderen, maar holebi's en transgenders moeten evenzeer die openheid tonen.

"We kunnen niet verwachten van nieuwkomers die uit gebieden komen waar homoseksualiteit verboden of taboe is, dat zij op een week tijd van instelling veranderen. We moeten ze welkom heten en hen tijd gunnen ons mens- en wereldbeeld te begrijpen. We zijn moreel verplicht ons niet in een verwende ik-positie te wentelen."

Bart Abeel dankte ook Stad Antwerpen, Provincie Antwerpen, de vele partners en nog meer de vrijwilligers. Als uitsmijter kondigde Abeel aan dat naast Agoria ook havenautoriteit Port of Antwerp een sponsor van Antwerp Pride is geworden.

Een greep uit de evenementen

Hieronder een greep uit de vele evenementen:

Tentoonstelling 'From Strangers To Allies', Felixarchief, vanaf 5 augustus.
Midsummer Party, Het Roze Huis - çavaria Antwerpen / Den Draak, donderdag 10 augustus.
Symposium 'From Strangers To Allies', Biobliotheek Permeke, vrijdag 11 augustus.
Prideparade, start Vlaamse Kaai, zaterdag 12 augustus. Er zullen ook topsportclubs deelnemen, maar die worden later voorgesteld.
Love United Festival, Steenplein + Cruise Terminal, zaterdag 12 augustus.
Pride Night, De Shop, nacht zaterdag-zondag 12-13 augustus.
Obscura, Red&Blue, zondag 13 augustus (3 uur 's nachts).
Closing Festival, Grote Markt, zondag 13 augustus. Met Dimi and The Coming Out Band, Sven Ratzke, InTeam, Liliane Saint-Pierre, Belle Perez, Sarah Bettens, Army of Lovers.

Meer info op www.antwerppride.com.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub