Zonovergoten Pride in Londen geplaagd door controverses

09/07/2017 - 08:11
Beeld: Pride In London
Logo Pride in London
26.500 holebi's, transgenders en sympathisanten namen zaterdag deel aan Pride in London. Een veelvoud feestte langs de zijlijn mee.

Zeg niet London Pride, want dat is een biermerk. Pride in London kon zaterdag weer duizenden op de been brengen. Weinigen lieten zich leiden door de controverses die waren ontstaan in de aanloop naar de pride.

Zo kreeg de organisatie het verwijt dat er geen biseksuele delegaties deelnamen. Geen enkele bi-groep had zich aangemeld, maar nadat de rel in de media was geraakt, werden alsnog bi-groepen uitgenodigd.

Affiches

Een affichecampagne wilde heteroseksuele medestanders bedanken, maar de campagne schoot in het verkeerde keelgat. De beelden focusten te veel op hetero's en zouden holebi's en transgenders als modeaccessoire afbeelden.

Statistieken

LGBT-activist-veteraan Peter Tatchell (65) nam wat hij de commercialisering van de Pride noemt op de korrel. Ook verwijt hij dat de organisatie te braaf het stadsbestuur volgt. Zo mogen maar 26.500 mensen paraderen en zijn er veel minder toeschouwers dan wat er wordt beweerd. "Londen is een kleine stad met een kleine pride", foeterde Tatchell.

Eens in de fout

Calum McSwiggan (27) werd uitgenodigd op een meet-and-greetevenement van de pride. De youtuber ligt onder vuur omdat hij vorig jaar loog over een homofobe aanval in Los Angeles, die dus nooit plaatsvond. McSwiggan antwoordde karig op de kritiek. "Ik wens dat homomannen ophouden met elkaar te verscheuren. We zouden elkaar moeten behandelen met liefde en acceptatie, zoals we dat van anderen verwachten."

Het incident in Los Angeles blijft hem achtervolgen.

Bron: 

PinkNews.co.uk, The Evening Standard, eigen verslaggeving