Vlaamse Eretekens voor Will Ferdy, Ann Wauters en Peter Piot

12/07/2017 - 09:15
Beeld: Wikipedia
Vlag van Vlaanderen
De Vlaamse regering heeft op 11 juli, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois (N-VA), voor de derde keer het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend aan enkele Vlamingen die zich op een uitzonderlijke manier onderscheiden hebben.

De elf gelauwerden ontvingen een onderscheidingsteken en een oorkonde tijdens een officiële plechtigheid in het Errerahuis. Zij worden ook opgenomen in het digitale eretekenboek. Het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is een eervolle onderscheiding en verleent geen voorrechten. Er is evenmin een geldprijs aan verbonden. De bekroonden zijn uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen of hebben door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.

Het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is ingesteld met het decreet van 28 maart 2014. Het is de bedoeling om jaarlijks enkele bijzondere Vlamingen te erkennen voor hun prestaties en carrières.

Peter Piot

"Prof. dr. Peter Piot heeft bijgedragen aan het redden van duizenden, waarschijnlijk miljoenen levens. Als geëngageerd arts is hij bijzonder verdienstelijk geweest in het ontdekken en bestrijden van levensbedreigende virussen. Tot op vandaag bevordert hij internationaal onderzoek en kennisverspreiding en is hij hierdoor een pionier voor Vlaamse geneesheren en onderzoekers wereldwijd", klinkt het officieel.

Will Ferdy

"Werner Ferdinande, beter gekend als Will Ferdy, is in 2017 90 jaar geworden. Hij was de eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam tijdens een toenmalige BRT-reportage 'Zo Zijn'. Een gedurfde coming-out in een tijd (1970) dat homoseksualiteit nog een groot taboe was. Hiermee heeft hij het pad geëffend voor andere bekende Vlamingen. Als zanger heeft Will Ferdy een succesvolle carrière uitgebouwd met liedjes die aanleunen bij het Franse chanson. Ook was hij een begenadigd komiek. In 2014 heeft hij een punt gezet achter zijn artistieke bezigheden."

Will Ferdy werd eerder al geprezen voor zijn bijdrage aan de strijd voor aanvaarding van holebi's in Vlaanderen. In 2015 ontving hij daarvoor de Çavaria Lifetime Achievement Award.

Ann Wauters

"Basketbalspeelster Ann Wauters is een uitzonderlijke atlete met een opvallend palmares en een rolmodel voor vrouwelijke sporters met topsportambities. In haar carrière is Ann Wauters onder meer vijf keer verkozen tot Europese speelster van het jaar en won ze tien keer een nationaal kampioenschap. In 2005 was ze in de WNBA als enige Europese geselecteerd voor het all star team. Jarenlang is Ann boegbeeld geweest van het nationale basketbalteam de Belgian Cats. Als lid van de holebigemeenschap heeft ze een voorbeeldfunctie opgenomen. Ann is gekend voor haar doorzettingsvermogen en haar warme persoonlijkheid."

Bron: 

Eigen verslaggeving