Vriend Jurgen moet België uit: "Volgens de administratie is hij niet gay genoeg"

12/07/2017 - 11:55
Jurgen Hendrickx uit Merksem getuigt op Facebook dat zijn Ghanese vriend gedeporteerd wordt. "Na meer dan twee jaar procederen, zal morgen mijn vriend gedwongen gedeporteerd worden naar zijn thuisland."

"Volgens de administratie is hij niet gay genoeg", treurt Jurgen Hendrickx. Hij deelde het bericht op Facebook. "Alle bewijzen worden van de kaart geveegd als zijnde niet bestaand. Foto's, berichten, briefwisseling enzovoorts."

"Onze harten zijn gebroken, we hebben samen zitten huilen aan de telefoon, omstreeks 20.35 uur was ons laatste contact voor hij zijn telefoon moest uitzetten. Wij hopen nog steeds dat iemand tot inzien komt en deze deportatie stopt."

Bedreigd

"Hij is de voorbije dagen meerdere malen door zijn familie bedreigd geweest wegens zijn geaardheid en kan op represailles wachten bij zijn aankomst in zijn thuisland met de dood tot gevolg."

"Waar is nu onze menswaardigheid naar holebi's waar wij in België al maanden hebben zitten voor pleiten, op de recente pride in Brussel hebben we nog aangehaald over het vervolgen van homoseksuelen in Tsjetsjenië. Nu sturen ze mijn vriend recht in de handen van zijn potentiële folteraars en moordenaars."

"En mijn vriend is geen alleenstaand geval, zijn wij uiteindelijk dan zoveel beter dan de Russen? Nee want daar krijgen ze heden nog de mogelijkheid om uit te wijken naar een continent waar ze wel welkom zijn."

"Ik zou willen vragen om dit bericht zoveel mogelijk te willen delen."

Alarmerend

"Dit is zeer alarmerend", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Mensen terugsturen naar een situatie waar hun leven in gevaar is omwille van hun seksuele oriëntatie kan echt niet." 

Çavaria vraagt zich af wat je nog kan doen om geloofd te worden als je zegt holebi of transgender te zijn en daarom asiel zoekt. "Er rust een onredelijk zware bewijslast op asielzoekers. Als je enkel vanuit innerlijke overtuiging kan getuigen maar geen 'bewijs' kan voorleggen, krijg je geen asiel", legt Borghs uit. "Eens de asielinstanties je aanvraag als ongeloofwaardig bestempelen, maakt het zelfs niet uit of je bewijs kan voorleggen van een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Dat is toch te gek voor woorden?"

25 jaar cel

In Ghana riskeren mannen die seks hebben met mannen tot 25 jaar cel. 

Bron: 

Eigen verslaggeving