Alle politiediensten in Europa moeten leren omgaan met holebi's en transgenders

13/07/2017 - 13:21
Beeld: Wikipedia
Vlag van de Europese Unie
Nederlands europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) vindt dat alle politieagenten in de Europese Unie moeten opgeleid worden in het omgaan met holebi's en transgenders.

"Homofobie en discriminatie zijn helaas aan de orde van de dag, terwijl de drempel voor holebi's, transgenders en personen met een intersekse-conditie om naar de politie te gaan nog altijd hoog is. Door politiemensen in heel Europa les te geven over dit onderwerp en de zichtbaarheid van Roze in Blauw-teams te vergroten, kunnen we die drempel verlagen", zegt Sophie in 't Veld.

Roze in Blauw (RiB) is de naam in Nederland van holebi's en transgenders bij de politie.

Europees trainingsprogramma

In 't Veld schreef een brief aan de Europese politieacademie CEPOL. Ze bezocht de pride in Parijs en zag er vertegenwoordigers van Roze in Blauw en de Franse LGBT-politievereniging Flag!.

"Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoeveel het voor de LGBT-gemeenschap betekent dat RiB-agenten als Ellie Lust in uniform met een gaypride meelopen. In Frankrijk kan dat nog niet. Juist met Europese trainingen kunnen we daar verbetering in aanbrengen. Zo kunnen Franse politiecollega's hopelijk in 2018 ook in uniform de diversiteit vieren!"

Kennis delen

"Het Nederlandse voorbeeld laat zien dat zichtbaarheid van LGBTI-politiemedewerkers van grote waarde is voor holebi's, transgenders en personen met een intersekse-conditie. CEPOL moet deze kennis en ervaring gebruiken om een Europees trainingsprogramma op te zetten zodat de diversiteit binnen de politie stijgt en er meer kennis is van de aanpak van haatmisdrijven. Nog te vaak blijft holebifoob en transfoob geweld onbestraft."

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub