Pride Amsterdam betoogt op 29 juli tegen strafbaarheid homoseks

19/07/2017 - 00:00
Beeld: Wikipedia
Vlag van Amsterdam
In meer dan 70 landen en andere rechtsgebieden is homoseks strafbaar. Pride Amsterdam organiseert op 29 juli een Pride Walk-betoging tegen deze toestand.

"Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil", stelt de organisatie van Pride Amsterdam. De Stichting Amsterdam Gay Pride wil met haar festival blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van holebi's, transgenders en personen met een intersekse-conditie in het bijzonder, waar ook ter wereld.

Pride Walk

Om deze boodschap blijvend te benadrukken start Pride Amsterdam op 29 juli 2017 met de Pride Walk. De organisatie verwacht bij deze openingsactiviteit enkele duizenden mensen die mee lopen dwars door het centrum van Amsterdam. Op initiatief van de ambassadeur van Canada doen ook tientallen vertegenwoordigers en ambassadeurs van de Equal Rights Coalition mee.

"De Pride Walk is een demonstratieve en activistische loop van het Homomonument naar het Vondelpark. Het is de 'tegenhanger’ van de wereldberoemde botenparade die een week later op 5 augustus plaatsvindt."

De Pride Walk begint 's morgens om 11 uur bij het Homomonument met een korte manifestatie met enkele sprekers. De stoet vertrekt daarna via de Rozengracht, Marnixstraat en Leidseplein naar het Vondelpark. In het Vondelpark vindt vervolgens Pride Park plaats, een manifestatie voor en door de hele LGBTI-gemeenschap en duurt tot 's avonds 23 uur.

Betogen voor wie er niet bij kan zijn

Thema van de Pride Walk is: 'Marching for those who can not join us'. Met dit thema vraagt de organisatie aandacht voor de situatie van LGBTI's in de 76 landen waar homoseks strafbaar is.

"In zeven landen staat op homoseksualiteit zelfs de doodstraf", stelt organisator en ambassadeur Hans Verhoeven van Pride Amsterdam. "Daarnaast tonen we met de Pride Walk de diversiteit en veelkleurigheid van onze LGBTI-gemeenschap. Allerlei LGBTI-organisatie’s uit Nederland lopen dan ook mee met de Pride Walk."

Artsen Zonder Grenzen

Naast usual suspects COC Nederland en TransAmsterdam engageren ook de Artsen Zonder Grenzen (AZG) zich. "Het is overigens voor het eerst dat AZG zich publiekelijk committeert aan een LGBTI-manifestatie."

"Daarnaast is het een eer dat de landen, die zich aangesloten hebben bij de Equal Rights Coalition, ook meedoen", zegt Hans Verhoeven. "“Er zijn vertegenwoordigers, waaronder ambassadeurs van achttien landen onder meer: Canada, de Verenigde Staten, Albanië, Uruguay, Australië, Zweden, Argentinië, Chili, Slovenië, Oostenrijk, Mexico, Israël, Finland en Duitsland. Zo geven we wereldwijd een signaal af."

Vlaggen der Schaamte

Onder de noemer Flags of Shame worden de vlaggen meegedragen van de 76 landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat. De dragers van deze vlaggen hebben een T-shirt aan met daarop het logo van Erasing 76 Crimes, een blog die bericht over landen waar homoseks strafbaar is.

"Dit jaar worden de vlaggen van Belize, Marokko en de Seychellen in het zonnetje gezet. Deze landen wijzigden het afgelopen jaar hun wetgeving, daar is homoseksualiteit niet langer strafbaar", stelt het persbericht.

Maar helaas is homoseks in Marokko nog steeds strafbaar. Regelmatig worden holebi's er vervolgd.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub