Out lesbisch premier van Servië Ana Brnabić: "Mijn geaardheid is geen issue"

21/07/2017 - 09:28
Beeld: Wikimedia Commons / CorD Magazine
Ana Brnabić
Out lesbisch eerste minister van Servië Ana Brnabić (41) zegt dat haar seksuele oriëntatie geen issue is.

"Ik ben altijd al open geweest over mijn seksuele oriëntatie en ik heb er nooit problemen mee ondervonden", vertelde Ana Brnabić op CNN.

"Servië is minder conservatief, homofoob en ook xenofoob (dan wordt gedacht), al is er ruimte voor verbetering. Sommigen denken nog 'dit is niet OK, dit maakt geen deel uit van onze tradities en onze aanvaarde waarden'. Zij zijn echter in de minderheid. Toegegeven: een luide minderheid maar een minderheid."

Pro-Russisch?

CNN-anker Christiane Amanpour vroeg Brnabić of de pro-Russische regering haar benoemde om een beter imago in het Westen te verkrijgen. "De regering is pro-Servisch. De regering is noch pro-Verenigde Staten, noch pro-Rusland. Het is pro-Servië en werkt voor de verbetering van de levens van Servische burgers."

"Servië heeft nood aan nieuwe jobs, nieuwe ondernemingen. Daarvoor moeten we onze banden met Rusland behouden. Het is een belangrijke bron voor onze groei."

Europese Unie

Brnabić ontkende dat Rusland via Servië een voet in de deur bij de Europese Unie wil. "Ik heb daar geen bewijzen voor gezien", zegt ze.

Ze zat in een ruimte met op de achtergrond de vlag van Servië en van de Europese Unie. Dat zal geen toeval zijn. Haar paars hemd, een symboolkleur voor lesbiennes, is misschien wel toeval.

Op één hand

Er zijn momenteel drie out regeringsleiders actief in functie: Brnabić, Xavier Bettel (DP) in Luxemburg en dr. Leo Varadkar (FG) in Ierland. Vroeger was de linkse Jóhanna Sigurðardóttir premier van IJsland en Elio Di Rupo (PS) premier van België.

Bron: 

PinkNews.co.uk