50 jaar homoseks uit Engelse strafwet, maar homoseks is nog een beetje strafbaar

27/07/2017 - 08:00
Beeld: Wikipedia
Union Jack
Op 27 juli 1967 keurde het Britse parlement de Sexual Offences Act goed. Die decriminaliseerde homoseks in Engeland en Wales.

Op 27 juli 1967 werd consensuele homoseks tussen volwassenen in de privésfeer uit de strafwet gehaald in Engeland en Wales. Schotland volgde in 1980, Noord-Ierland in 1982. Homoseks was dan niet meer strafbaar in het Verenigd Koninkrijk.

Deze vijftigste verjaardag wordt gevierd in Engeland en Wales. Er zijn tentoonstellingen over queer kunst vroeger en nu, eerbetonen aan wie veroordeeld werd voor homoseks en de BBC programmeert tal van uitzendingen over het thema. PinkNews maakte een interessante tijdlijn.

Toiletten

Maar homoseks is niet helemaal uit de strafwet, vertelt prof. dr. Chris Ashford van de Northumbria University in Newcastle. De Sexual Offences Act decriminaliseerde consensuele homoseks onder volwssenen in de privésfeer.

Seks in toiletten valt daar niet onder. Mannen mogen nog steeds geen seks hebben met elkaar in toiletten. Zelfs als niemand ze zag.

In februari 2017 werden twee mannen door de rechter schuldig bevonden aan gross indecency (zware zedenschennis) omdat ze seks hadden in een toilet van een winkelcentrum in Newcastle. Ze kregen geldboetes. Nochtans had niemand ze op heterdaad betrapt.

"De naming and shaming grijpt helaas terug naar vroegere tijden", schrijft professor Ashford.

Bron: 

PinkNews.co.uk

Hier niet op klikken aub