VIDEO | 35 jaar homoseks uit strafwet in Frankrijk

28/07/2017 - 08:42
Beeld: Wikipedia
Vlag van Frankrijk
Op 27 juli 1967 haalden Engeland en Wales homoseks uit de strafwet. In Frankrijk gebeurde dit op 27 juli 1982. Nu 35 jaar geleden.

De Britten herdenken de Sexual Offences Act uit 1967 met tentoonstellingen, televisiefilms en een receptie in 10 Downing Street bij eerste minister Theresa May (Conservatieven).

In Frankrijk is 35 jaar homoseks uit het Strafwetboek minder opgevallen. Nochtans stemde op 27 juli 1982 de Assemblée nationale voor het decriminaliseren van homoseks. De beleidsverandering was dan ook minder spectaculair in Frankrijk.

Tijdlijn

14 juli 1789 is de symbolische start van de Franse Revolutie. Juridisch zal er veel veranderen. Plaatselijk gewoonterecht wordt gecodificeerd en er ontstaan wetboeken. Noch het Strafwetboek van 1791, noch dat van 1810 bestraffen homoseks.

Niet dat mannen die seks hebben met mannen vrij van vervolging zijn in de negentiende eeuw. Wetten die openbare zedenschennis beteugelen zijn ruim genoeg om sodomieten en pederasten te vervolgen. Zo werden MSM toen genoemd.

De Wet van 6 augustus 1942 bestraft opnieuw homoseks. De Tweede Wereldoorlog woedt volop en maarschalk Philippe Pétain bestuurt la France libre vanuit Vichy. De Vichy-regering collaboreert volop met nazi-Duitsland. In België zijn we hier gevrijwaard van gebleven.

Bevrijding

Op 8 februari 1945, Frankrijk is dan bevrijd, is homoseks niet meer helemaal strafbaar. Maar er komt een verschil wat betreft seksuele meerderjarigheid: 15 jaar voor heteroseks, 21 jaar voor homoseks.

Een ordonnantie (vergelijkbaar met wat een Koninklijk Besluit in België is) uit 1960 bevestigt dat homoseksualiteit als een 'plaag' besteden moet worden. Homo-erotische openbare zedenschennis levert zwaardere straffen op.

Emancipatie

In de jaren 1970 wordt de prille holebibeweging mondiger en zichtbaarder. De dubbele bestraffing verdwijnt, homo- en heteroseksuele verkrachtingen worden gelijk bestraft. Maar het verschil in seksuele meerderjarigheid blijft.

François Mitterand (PS) belooft in zijn presidentiële verkiezingscampagne dit te veranderen. In 1981 wordt hij président de la République.

Volledige decriminalisering

Op 27 juli 1982 schakelt de Assemblée nationale de seksuele meerderjarigheid gelijk. Het is de volledige decriminalisering van homoseks.

Sommige politici die vandaag nog politiek actief en prominent zijn, stemden toen tegen. Onder hen de op dat moment toekomstige rechtste eerste minister François Fillon.

Bron: 

Eigen verslaggeving