Amerikaans leger spreekt nog niet van verbod op transgenders

28/07/2017 - 18:20
Beeld: Wikimedia - Sgt. James McCann
Joseph Dunford
Afgelopen woensdag kondigde president Donald Trump aan dat transgenders geweerd zouden worden uit het Amerikaans leger. Het Pentagon bleek niet op voorhand geïnformeerd te zijn over die beslissing. Generaal Joseph Dunford (foto), voorzitter van de stafchefs van het leger, laat weten dat het beleid voorlopig ongewijzigd blijft.

De tweet van Donald Trump zorgt voor veel ongerustheid in het Amerikaans leger. Hoeveel transgenders in het Amerikaans leger actief zijn, is niet duidelijk. Er zijn schattingen van 1.300 tot 15.000 personen. Daarnaast zijn er nog tienduizenden veteranen die transgender zijn.

Voorlopig geen wijzigingen

Nieuwsagentschap Reuters legde de hand op een intern bericht dat generaal Joseph Dunford verstuurde naar diensthoofden, commandanten en gewezen leiders in het leger. Daarin erkent de generaal de onzekerheid die de tweet van de president veroorzaakt heeft.

Tegelijk ontkent de generaal dat er momenteel al sprake is van een veranderd beleid. “Er zullen geen wijzigingen in het huidig beleid gebeuren tot de minister van Defensie het bevel van de president heeft ontvangen.” Daarna moet het beleid nog geïmplementeerd worden door minister van Defensie James Mattis, die momenteel op verlof is.

Opvallend is ook dat de hooggeplaatste militair in z’n bericht de garantie geeft dat het leger al z’n personeelsleden met respect zal behandelen.

Medische kosten

Kort na de tweet van de president kwamen honderden mensen op Times Square protesteren voor een rekruteringskantoor van het Amerikaanse leger. Ook elders in de VS waren er betogingen.

De president neemt de beslissingen naar eigen zeggen omdat de medische kosten voor transgender militairen te hoog oplopen en militairen steeds paraat moeten zijn.

Uit een verslag van de defensiedenktank Rand Corporation in opdracht van het Pentagon blijkt dat de gendergerelateerde medische kosten bij transgenders in het leger minder dan 1 procent van het totale medische budget van het Amerikaanse leger bedragen. De medische kosten, inclusief geslachtschirurgie, worden geschat op jaarlijks 2,4 tot 8,4 miljoen dollar, ofwel ongeveer 2 tot 7,2 miljoen euro. In 2014 gaf het Amerikaanse leger in totaal 6,27 miljard dollar (5,35 miljard euro) uit aan medische kosten.

“Transgenderisme geen ziekte”

De American Psychiatric Association heeft zich intussen ook in het debat gemengd. De beroepsverenging benadrukt dat transgenderisme geen ziekte is, maar depressie en posttraumatische stressstoornis wel. De organisatie zegt dat Donald Trump zich beter zou concentreren op suïcidepreventie en behandeling van die medische aandoeningen bij soldaten met alle mogelijke genderidentiteiten, in plaats van discriminatie te bevorderen.

Er komt intussen een storm van reacties van advocaten die van op zoek gaan naar eisers om het aangekondigde nieuwe transgenderbeleid, dat nog geen beleid is, te bestrijden.

Hoe moet het verder?

Voor de tweet van de president verandert in daadwerkelijk beleid, zijn er nog heel wat hindernissen te overwinnen. De woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Sanders, erkent dat de details van de beslissing nog uitgewerkt moeten worden. Zo moet er gekeken worden hoe de beslissing van de president wettelijk kan omgezet worden in beleid.

Het beleid mag immers niet onderhevig zijn aan betwistingen op grond van discriminatie of strijdigheid met de Grondwet van de Verenigde Staten. Zal ook deze beslissing van Donald Trump verzanden in een politiek en juridisch getouwtrek?

Bron: 

The San Diego Union Tribune, Reuters, The New York Times, DeRedactie

Hier niet op klikken aub