Stijn Depoorter verandert blog Het Zal Je Zoon Maar Wezen naar Stijnzijn

04/08/2017 - 08:00
Beeld: Stijnzijn.com - Sarah Van Looy
Stijn Depoorter
Misschien ken je Stijn Depoorter? Als je hem niet kent, ken je misschien zijn blog Het Zal Je Zoon Maar Wezen. Of je kent hem van zijn cartoonversie door Zwoltopia. Zijn blog verandert nu van naam: Stijnzijn. Waarom deze verandering?

"Het Zal Je Zoon Maar Wezen was redelijk lang", vertelt Stijn Depoorter. "Stijnzijn bekt beter. De opzet van de blog is ook veranderd. Het begon als een soort van humoristisch dagboek waarin ik als typetje karaktertrekken van mezelf uitvergrootte. De teksten schommelden tussen fantasie en realiteit maar al gauw veranderde de toon van de blog en trad de 'echte' Stijn op de voorgrond."

Stijnzijn is ook de accountnaam van Stijn op Instagram en Twitter. 

La condition humaine

"Ik schrijf over menselijke thema's zoals kwetsbaarheid, holebi's en transgenders, de menselijke geest, zonder masker en plaats mezelf in het midden van een probleem op een manier waarop de lezer zich toch in de situatie herkent. Het uitgangspunt van mijn teksten is vaak heel persoonlijk maar als je begint te lezen ontdek je vast dat je meer Stijn bent dan je denkt. Hier komt de dualiteit van de naam Stijnzijn ook aan bod en die dualiteit wil ik verder uitspitten, onder andere door een interviewreeks die er in het najaar zit aan te komen."

Stijn schrijft columns, getuigenissen en opiniestukken. "Wanneer ik opiniestukken schrijf, dan zijn die meestal heel genuanceerd. Ik denk nu eenmaal niet in zwart-wit, maar in heel veel tinten van grijs. Dat heeft ook zo zijn voordelen: zo hoop ik dat ook mensen die het niet volledig met me eens zijn, geneigd zijn om mij te lezen, omdat ik niet frontaal in de aanval ga."

Wie is Stijn?

Stijn woont samen met Bert en zijn twee poezen Boris en Lily in Antwerpen. Hij is uitgeweken van Gent en daarvoor West-Vlaanderen. "Ik hang vaak in koffiebars rond omdat ik er tot rust kom met een krant, een boek of goed gezelschap. Verder is het kind in mij nog steeds verzot op Playmobil en dinosauruskoeken."

Stijn studeerde journalistiek en kwam in de communicatiewereld terecht. "De schrijfmicrobe kreeg ik pas in 2014, na mijn 30ste, goed te pakken toen ik op Het Zal Je Zoon Maar Wezen begon te bloggen. Sinds deze zomer ben ik zelfstandige in bijberoep: schrijver, redacteur en copywriter."

Stijn is een vaste redacteur bij Charlie Magazine en publiceerde ook al in De Morgen en De Redactie van de VRT. Tussen 9 en 17 uur verzorgt hij de interne communicatie van een groot bedrijf. 

Waarom bloggen?

"Bloggen is een groeiproces. Drie jaar geleden begon ik te bloggen. Nu word ik zelfstandige in bijberoep en volg ik dit najaar een schrijfcursus fictie in Amsterdam. Ik wil zien wat er allemaal mogelijk is. Ik ben geen springer maar neem rustig mijn tijd en laat het op een natuurlijke manier evolueren. Babystapjes dus."

"Mijn ultieme verwezenlijking is dat ik thema's bespreekbaar maak die niet altijd zo evident zijn. Dat mensen iets van mij lezen en anders beginnen nadenken. Dat er een vorm van dialoog ontstaat die anders nooit had plaatsgevonden."

Stijn schreef al over depressie in het bericht 'Soms wou ik dat ik net iets vaker simpelweg gelukkig was', over nietsdoen vs. heel (zichtbaar) actief zijn ('Leve de nutteloosheid') en over homo zijn ('Ik houd van piemels, al maakt dat voor mij geen fluit uit').

Stijn blogt gemiddeld om de drie weken. "Het is wel mijn wens om die frequentie wat op te drijven. Maar met een voltijdse job, de was en de plas, een sociaal leven is dat niet altijd zo simpel. Plus ik ben een introvert die geregeld de batterijen moet opladen door een boek te lezen of series te bingewatchen zonder mensen om me heen."

Stijnzijn.com.
Volg Stijnzijn op Facebook.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub