Ann Brusseel wil snel interpellatie over uitlevering Ali Feruz aan Oezbekistan

04/08/2017 - 18:00
Senator Ann Brusseel (Open Vld) wil tekst en uitleg van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) over de zaak-Ali Feruz.

Rusland gaat Ali Feruz (soms Feroez geschreven) uitleveren aan Oezbekistan. Feruz is de pseudoniem van Choedoberdi Noermatov. Hij is een bekende LGBT-mensenrechtenactivist en journalist bij Novaja Gazeta. Deze uitlevering verontrust Amnesty International en Human Rights Watch. Feruz riskeert celstraffen en martelingen in Oezbekistan. 

Senator Ann Brusseel wil tekst en uitleg van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Brusseel ziet mogelijkheden om Oezbekistan te interpelleren. Ze diende een schriftelijke vraag bij hoogdringendheid in bij de Senaat.

"Op maandag 17 juli vond in Brussel de dertiende zitting van de Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie (EU) en de Republiek Oezbekistan plaats. Mogelijks kan er druk worden uitgeoefend op Oezbekistan via deze Samenwerkingsraad met de EU."

Schriftelijke vragen

"Hoe reageert de Minister op de mogelijke uitwijzing van een journalist en holebiactivist door Rusland naar Oezbekistan en deelt hij de ongerustheid van de mensenrechtenorganisatie Amnasty International dat de betrokken journalist in acuut gevaar verkeert zo hij daadwerkelijk wordt uitgeleverd?", wil Ann Brusseel weten.

"Is de Minister bereid op korte termijn de Russische ambassadeur hieromtrent te ontbieden en/of dit op korte termijn bilateraal aan te kaarten? Zo neen, waarom niet?"

Voorkomen of verdere stappen

"Kan de minister aangeven welke andere concrete stappen hij zal nemen, desgevallend op Europees niveau om de daadwerkelijke uitlevering door Rusland van deze journalist en activist aan Oezbekistan niet te laten plaatsvinden? Kan dit worden toegelicht naar timing en inhoud toe?"

"Kan de Minister aangeven welke andere stappen hij desgevallend zal zetten ten aanzien van Oezbekistan mocht deze uitlevering daadwerkelijk plaatsvinden? Kan dit worden aangekaart in de Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en Oezbekistan?"

Novaja Gazeta

Dat uitgerekend een journalist van Novaja Gazeta wordt geviseerd, is mogelijk geen toeval. Novaja Gazeta is een van de weinige dagbladen in Rusland die zich kritisch opstelt ten opzichte van het regime van Russisch president Vladimir Poetin. Verscheidene journalisten van de krant werden al vermoord tijdens hun journalistieke werk. De bekendste journalistieke martelaars van de krant zijn Anna Politkovskaja, Anastasia Baburova en Joeri Shchekochikhin.

Het kritische dagblad vormt geen grote bedreiging voor president Poetin. Het overgrote deel van de Russische media is immers in handen van de overheid of van oligarchen die hun media opdragen het Kremlin te vriend te houden. Bovendien bereik je veel meer Russen via de televisie in plaats van via gedrukte media.

Novaja Gazeta ontving al verscheidene westerse prijzen en werd al genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Velen geloven ook dat de redactie van Novaja Gazeta die laatste prijs wellicht ooit zal ontvangen.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub