VIDEO | Al 200 mannen slachtoffer van homofobe klopjacht in Tsjetsjenië

05/08/2017 - 07:59
Beeld: Wikipedia
Vlag van Tsjetsjenië
Het Russisch LGBT-Netwerk stelt dat al 200 mannen in Tsjetsjenië slachtoffer zijn van de homofobe klopjacht die begin dit jaar is gestart.

Bij die 200 slachtoffers zouden er volgens het Russian LGBT Network al 12 doden zijn gevallen. Het Netwerk schreef een rapport op basis van getuigenissen van 33 homo's en bi's in Tsjetsjenië. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland.

Het Russian LGBT Network zegt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, lokale politiemensen en de interne militaire wacht van de Russische regering, Rosvgardia, de aanvallen en vervolgingen organiseren.

Schrikbewind

De vervolgers maken gebruik van een schrikbewind. Letterlijk. Homo's en bi's vrezen er voor hun leven. Families worden aangemaand het familiebloed te zuiveren. Dat kan met eremoorden.

Wie opgepakt wordt, wordt gefolterd tot hij de namen van anderen prijsgeeft.

Vluchten

Het Russian LGBT Network heeft tot nu toe 64 homo's en biseksuelen veilig kunnen onderbrengen in Rusland. De meesten zitten echter vast in Tsjetsjenië.

Volgens de Russische nieuwssite Crime Russia beschuldigt de Tsjetsjeense overheid hen van terrorisme, om te voorkomen dat ze het land kunnen ontvluchten. Ze zouden familieleden dwingen om een verklaring af te leggen dat de mannen naar Rusland gevlucht zijn om zich daar aan te sluiten bij een terreurbeweging.

Duitsland en Litouwen hebben al humanitaire visa verleend aan vluchtende homo- en biseksuele mannen uit Tsjetsjenië.

Bron: 

Gay Star News, De Morgen