68% Nederlanders laat seksuele geaardheid niet in het openbaar zien

07/08/2017 - 00:00
Beeld: Pixabay
Kussende jonge vrouwen
68% van de holebi's in Nederland zegt dat het een probleem is om in het openbaar je seksuele geaardheid te laten zien.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag bij 25.964 mensen, waaronder 1.911 holebi's, transgenders en mensen met een intersekse-conditie.

Voor 28% is het geen probleem openbaar homoseksueel te zijn. 74% van alle respondenten zegt dat het goed gaat met de acceptatie van LGBT's. 68% van de holebi's en transgenders is het hiermee eens.

Theorie en praktijk

"Homoseksualiteit is in Nederland bekend en over het algemeen geaccepteerd. Als ik zeg dat ik homo ben, wordt daar nooit een probleem van gemaakt. Maar op straat voelt het toch anders, daar hoeft maar één gek te lopen", zegt een deelnemer.

33% gaat hiermee akkoord. In 2016 had 31% te maken met homonegativiteit op straat. De helft kreeg (grappig bedoelde) opmerkingen of vragen. Veel homoseksuele deelnemers geven aan dat ze vooral vragen krijgen over hun seksleven die niet zouden gesteld worden als ze hetero waren.

Pride contraproductief?

37% denkt dat een pride zoals Pride Amsterdam contraproductief is. 42% denkt dat de botenparade van de Canal Parade geen invloed heeft op acceptatieattitudes, 16% denkt dat de parade een positieve invloed heeft.

Genderneutraal

De gemeente Amsterdam en de Nederlandse Spoorwegen (NS) willen voortaan genderneutraal mensen aanspreken. 27% van alle deelnemers vindt dit een goede zaak, iets meer dan de helft (54%) vindt van niet.

De laatste groep vindt het vooral een overdreven aanpassing voor een kleine groep.

Bron: 

EenVandaag