FOTO & VIDEO | Canal Parade 2017: de wil om te innoveren

06/08/2017 - 05:34
De Canal Parade lokte naar eigen zeggen honderdduizenden bezoekers naar de Nederlandse hoofdstad. Ze kwamen er genieten van de doortocht van 78 kleurrijke boten met een boodschap. Schijnbaar niets nieuws, toch innoveert Canal Parade …

Pride Amsterdam had geluk dit jaar. Zaterdag, tijdens de grote publiekstrekker Canal Parade, bleef het droog. Alleen ’s avonds kwam een regenbui de vele afterparty’s in openlucht wat verstoren. Voor de liefhebbers toch iets minder ontblote borstkassen dit jaar: de zon scheen, maar er waaide een frisse wind.

78 boten

De deelnemende boten aan de Canal Parade worden geleverd door een mix van (holebi)horeca, verenigingen, politieke partijen, de overheid, bedrijven en themaboten. Welgeteld 78 boten passeerden de grachten.

ZiZo trok de roze jungle in en spotte…

Verenigingen / non-profit

- Het Aidsfonds dat manifesteerde met de slogan ‘zero new hiv infections now’.
- De ARC Lowlanders: een gay rugbyclub die trots aankondigde dat ze van 7 tot en met 10 juni 2018 de Bingham Cup, ook wel het WK Gay Rugby genoemd, zullen organiseren.
- A.S.V.Gay: de Amsterdamse studentenvereniging voor homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en queer studenten.
- AHF Europe promootte de site gratishivtest.nl.
- Amsterdam PinkHockey
- COC Nederland: de vereniging die in Nederland lobbyt voor gelijke rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders bevordert, vergelijkbaar met wat çavaria in Vlaanderen is.
- Dance4life: een goed doel dat zich in verschillende landen inzet voor seksuele voorlichting bij jongeren door gebruik te maken van muziek en dans.
- De Nederlandse Vereniging van StrafrechtAdvocaten. Ze voeren in toga mee. Spandoeken om de boot herinnerede het publiek eraan dat homoseks nog in 76 landen strafbaar is.
- Het Landelijk Netwerk Biseksualiteit
- LetsBeOpen: een initiatief voor en door openminded vrouwen, ongeacht seksuele geaardheid, met speciale aandacht voor jonge vrouwen die bezig zijn met hun coming-out, vrouwen die er middenin zitten, maar ook voor vrouwen die hun coming-out allang achter de rug hebben.
- P&G292: een organisatie die informatie, advies en hulp biedt aan sekswerkers in de regio Amsterdam.
- Poz&Proud: een sectie voor homomannen van de Hiv Vereniging Nederland die hiv in de gay scene een gezicht wil geven en hiv-positieve homomannen weerbaar wil maken.
- Het Nederlandse Rode Kruis met slogan ‘Staying alive!’.
- Roze 50+: een consortium in Nederland bestaat uit de vier belangrijkste nationale organisaties op het gebied van ouderen en homoseksualiteit.
- Safe Haven Baarsjes & Secret Garden: een initiatief voor holebi- en transgendervluchtelingen.
- Scouting Nederland nam deel met de passende slogan ‘Proud to be (sc)out’.
- Stichting 3 Layers of Equality: een organisatie die het vergroten van de zichtbaarheid en het bevorderen van de emancipatie van de LGBTQI-gemeenschap tot doel stelt.
- Stichting PANN, vooral bekend van de laagdrempelige feestjes die ze voor homojongeren organiseert.
- Stichting The Loveboat Zwolle
- Upstream Amsterdam, zoals ze zichzelf omschrijven een ‘straight friendly’ holebi- en transgenderzwemvereniging

Horeca

- Bar de Regenboog uit Rotterdam
- Gaybar Body Talk uit Utrecht
- Café 't Achterom uit Den Haag
- Café t Mandje uit Amsterdam
- Disco Dolly uit Amsterdam
- HotSpot Bar uit Amsterdam
- Nachtclub Jack uit Amsterdam
- Dragshowbar Lellebel uit Amsterdam
- Loetje, een Nederlandse keten van steakrestaurants, hotels en feestzalen.

Politieke partijen

- D66: een sociaal-liberale partij in Nederland zoals we in België niet echt kennen. Het een centrumpartij. Op economisch gebied eerder centrumrechts georiënteerd, op sociaal gebied dan weer centrumlinks.
- Democrats Abroad: een onderdeel van de Democratische Partij van de VS. Ze kwamen met de slogan ‘Make America Gay Again’.
- GroenLinks: de partij die bij de Tweede Kamerverkiezing eerder dit jaar de grootste partij in Amsterdam werd met 19,3 procent van de stemmen. Het wordt boeiend om te volgen of ze dat succes kunnen omzetten in winst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
- Partij voor de Dieren
- PvdA, de sociaaldemocratische partij in Nederland.
- VVD, de conservatief-liberale partij in Nederland.

Bedrijven

- Carbon events
- Circus Herman Renz
- Zorginstelling Cordaan
- De Nederlandsche Bank
- Google
- ING Bank
- KPN
- Luchthaven Schiphol
- Luna Lunettes' Variété
- Mister B
- OUTtv Media
- Philips
- PwC Nederland
- Rabobank
- Radio Decibel
- Uber
- Vodafone
- Luxehotel W Amsterdam

Themaboten

- Stichting Amsterdam Gaypride. Deze boot opende de parade en werd bemand door de ambassadeurs van deze editie van Pride Amsterdam: de immer vrolijk uitgedoste Gebroeders Grimm, Ana Paula Lima, zanger Sjors van der Panne, agente met Marokkaanse roots Souad Boumedien, theatervedette Niki Today en zangeres Shary-An Nivillac.
- De A’DAM-toren die de botenparade afsluit.
- Muziekgroep Cat Carpenters in Flower Power-stijl.
- Different Backgrounds Same Values: een boot die de verbinding zoekt tussen mensen met verschillende nationaliteiten en achtergrond met de slogan ‘The world salutes Amsterdam’.
- Dolly Bellefleur & Friends. Zangeres en entertainer Dolly Bellefleur, het alter-ego van Ruud Doema, had 80 lookalikes meegenomen. Ze had ook een eigen versie van het lied ‘We are family’ gemaakt. “We are family: homo, hetero, lesbisch of bi”, schalde over de grachten.
- Drag Queens United: een initiatief van dragqueen Lady Galore waarmee ze aan de rest van de gay scene wil tonen dat dragqueens positief kunnen samenwerken.
- Henk Dal: een man die al vanaf de eerste Canal Parade in 1996 meevaart.
- Pink Marrakech: de Marokkaanse boot tijdens Canal Parade.
- TransUnited: een boot die transgenders zichtbaar maakt, gesteund door COC Amsterdam.

Publieke sector / overheid

- Ambulance Amsterdam
- BNN-VARA: een publieke omroep in Nederland.
- Brandweer Nederland
- FunX: een publiek radiostation dat vooral urbanmuziek draait.
- Gemeente Amsterdam
- Gemeente Gouda. Nederlanders noemen ook stadsbesturen ‘gemeentes’. Gouda organiseert Roze Zaterdag 2018.
- Het regenboognetwerk van HVO-Querido, een zorgorganisatie die in verschillende Nederlandse steden mensen in een zwakke positie opvang, woonbegeleiding en dagbesteding biedt.
- het Ministerie van Defensie
- Het Ministerie van Veiligheid en Justitie
- OLVG – SLAZ: een ziekenhuis in Amsterdam.
- Pink Pillow Berlin: een netwerk van LGBT-friendly hotels dat binnen de toeristische dienst van Berlijn is ontstaan.
- Roze in Blauw: een netwerk binnen de Nederlandse Nationale politie dat zich speciaal bezighoudt met de bestrijding van antihomoseksueel geweld en de ondersteuning van slachtoffers daarvan.
- SOA polikliniek: GGD Amsterdam
- Stichting 113, Zelfmoordpreventie: de nationale organisatie voor preventie van suïcide in Nederland. Meer info op www.113.nl.
- Waternet: een Nederlands overheidsbedrijf dat zich bezighoudt met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer.

Teleurstelling

De Canal Parade maakt veel mensen gelukkig. Het succes heeft ook een keerzijde. Er kunnen maximum 80 boten meevaren, terwijl een veelvoud daarvan zich kandidaat stelt om een boot te sturen. Meer boten zouden leiden tot een parade die veel te lang duurt.

Daarom werkt Stichting Amsterdam Gay Pride met een lotingssysteem. “Door te werken met een ballotagecommissie kunnen we enigszins sturen op de kwaliteit en de inhoud van de botenparade”, stelt directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay Pride. “Dit heeft afgelopen jaar tijdens EuroPride 2016 uitstekend gewerkt en daarom hebben we besloten dit systeem te handhaven.”

Gay genoeg?

Toch komt er ieder jaar kritiek op de selectie van boten. “Vorig jaar waren er tachtig boten. Uit een reconstructie blijkt dat ongeveer een kwart daarvan als gay aangemerkt kan worden. Het gaat om LHBT-organisaties en -bedrijven zoals dragshowbar De Lellebel en jongerensite Expreszo. Daarnaast was nog eens een kwart ‘gay gerelateerd’. Dat zijn bijvoorbeeld de roze takken van politieke partijen en de GGD Amsterdam. De rest, de helft dus, was van overheden en bedrijven waar niks gays aan is, zoals het ministerie van Defensie, Adidas en PostNL”, stellen publicist Linda Duits en strafrechtadvocaaat Sidney Smeets in een snedig opiniestuk op NRC.nl.

ZiZo nam zelf de proef op de som en oordeelde heel streng of de organisaties achter de boten een overduidelijke holebi en/of transgenderconnectie hebben. We komen voor dit jaar uit op een ‘gay-gehalte’ van 40 %.

Droompubliciteit

Tja, je zult nooit voor iedereen goed kunnen doen. Een pride betaalt zichzelf niet, halen de organisatoren terecht aan. Ze passen een soort verdeelsleutel toe om de aanwezigheid van zowel het verenigingsleven als de bedrijfswereld te verzekeren. Multinationals moeten flink in de buidel tasten om deel te nemen, middelgrote en kleine bedrijven krijgen een aangepast tarief.

De teleurstelling van de holebi- en transgenderverenigingen is begrijpelijk. Ze hebben vaak geen groot budget voor promotie. Meevaren op de Canal Parade is gedroomde publiciteit. Tienduizenden bezoekers zien je naam passeren en nog eens een veelvoud krijgt via de vele foto’s die worden genomen en gedeeld op sociale media een impressie van je vereniging.

Is het eerlijk dat de Democratische partij stemmen komt ronselen in Nederland, terwijl hun plaats ook aan een LGBT-vereniging kon gegeven worden? Is de aanwezigheid van drie verschillende banken dit jaar niet een beetje teveel van het goede? Vragen waarover je wellicht eindeloos kunt debatteren.

Geen blanco cheque

Er zijn echter bezoekers die de aanpak van Pride Amsterdam spontaan verdedigen. Sytse de Maat, die in Amsterdam woont en alle meerdere prides meemaakte, is ervan overtuigd dat je als bedrijf niet zomaar binnengeraakt op de Canal Parade. “Dat je een boot hebt als bedrijf, is geen toeval. De mensen van de pride gaan echt wel na of je een degelijk diversiteitsbedrijf hebt of iets betekent voor LHBT's.”

Alle deelnemers aan de Canal Pride moeten ook een soort verklaring ondertekenen.

Professionalisme

Het dient gezegd te zijn: Pride Amsterdam is zowat de best georganiseerde pride ter wereld. Dat merk je aan veel zaken: van de moeite die de organisatie doet om mensen met een fysieke beperking van de Canal Parade te laten genieten, over het persbeleid tot de logistiek.

De organisatie wil de Amsterdamse ‘LHBTI-community’ en de vrijheid die ze in de stad hebben centraal te stellen. In dat licht werd dit jaar ‘This Is My Pride’ als thema van Pride Amsterdam gekozen. Een soort back to basics: via de pride benadrukken wie je bent.

Innovatie

De botenparade blijft behouden. De organisatie innoveert echter. Zo werd de vaarrichting dit jaar omgedraaid. De boten voeren deze keer van het Oosterdok naar het Westerdok. In voorbije jaren kwamen er veel klachten omdat achter de tachtig meevarende boten van de officiële Canal Parade een hele stoet kleine bootjes volgde. Dat zorgde voor veel overlast. De Canal Parade begon dit jaar daarom een uur vroeger en de Prinsengracht werd meteen na de laatste boot afgesloten.

De organisatoren veranderden ook de naam van de pride. Officieel heet het evenement voortaan: Pride Amsterdam. Daardoor was de officiële titel Amsterdam Gay Pride. Het idee is om inclusiever te zijn. In Nederland gebruikt men, nog meer dan in België, gay zowel voor mannen als vrouwen. Toch identificeert niet iedereen die buiten de heteronorm valt zich als ‘gay’.

De naamswijziging werd in de media ook op kritiek onthaald. Wanneer we mensen in de straat aanspreken, weerklinkt er echter veel begrip voor de keuze.

Feest

De discussie over de maatschappelijk invulling die je geeft aan een pride, toont alleszins dat activisme in Nederland springlevend is. Amsterdammers zijn ook niet een soort mens die thuisblijft als ze zich niet kunnen vinden in beslissingen van een organisatie. Nee, ze dagen op met bordjes waarin ze hun mening nog eens onderlijnen!

Toch blijft voor de meesten Pride Amsterdam in de eerste plaats een groot feest. Gillen, wuiven als zotten, confettikanonnen laten afgaan, opzichtig dansen en bloemen gooien naar al die opvarenden die een positief statement willen maken: we mogen onzelf een dergelijk uitzinnig publiek toewensen tijdens Antwerp Pride, komend weekend!

Fotoreportage

Image by Mira Photography maakte voor ZiZo een uitgebreide fotoreportage van de Canal Parade 2017.

Bron: 

Eigen verslaggeving