Theatervoorstelling ‘Het Kanaal’ nu ook in boekvorm

06/08/2017 - 15:20
Beeld: David Schoenmaekers
foto van Gaea Schoeters met het boek
Schrijfster Gaea Schoeters heeft zondag haar boek ‘Het Kanaal’ voorgesteld. Ze schreef dat werk als theatervoorstelling op vraag van het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF). Daar stelde ze ook het boek voor.

Het was de organisatie van AQAF die vorig jaar met een bijzondere opdracht naar Gaea Schoeters was gestapt. De editie 2016 van AQAF focuste op LGBT-vluchtelingen, maar bevatte ook een concert op basis van het werk van William Shakespeare. De link tussen beide is het verhaal van de peetvader van de Engelse literatuur waarin Thomas More de Londenaars oproept de vluchtelingen menswaardig te behandelen. Verzet tegen de komst van vluchtelingen is inderdaad geen recent fenomeen. De niet geringe opdracht aan Gaea Schoeters was om dat verhaal te koppelen aan het LGBT-thema en het tot een theatervoorstelling te verwerken.

Dubbel afscheid

Schoeters nam componiste Annelies Van Parys onder de arm met als fel gesmaakt resultaat het muziektheater ‘Het Kanaal’. Op het strand nabij Calais bereidt een jonge vluchteling zich voor om het Kanaal over te zwemmen, zijn beloofde land tegemoet. Aan de Engelse kant staat een transvrouw op het punt afscheid te nemen van het leven door zich van de rotsen te storten.
 
De aangrijpende tekst is nu door uitgeverij Kartonnen Dozen als boek uitgebracht. De schrijfster mocht het samen met de zangeres en de muzikant die ook in de theatervoorstelling spelen, voorstellen op de literaire voormiddag van AQAF. Die vond zondag plaats in de Antwerpse stadsbibliotheek Permeke.

Voorstellingen

Intussen loopt ‘Het Kanaal’ al enkele maanden in de zalen. Muziektheater Transparant stond er vorige week mee op de planken in Oostende tijdens Theater aan Zee. Deze vrijdag volgt een opvoering in het programma van AQAF. Voor die voorstelling in het Fakkeltheater in Antwerpen zijn nog tickets verkrijgbaar.
Klik hier voor meer info over de voorstelling ‘Het Kanaal’ op 11 augustus.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub