Jaouad Alloul trekt met monoloog 'Zeemeermin' over zelfaanvaarding naar scholen

11/08/2017 - 09:06
Jaouad Alloul heeft in het Liberaal Huis in Antwerpen zijn voorstelling 'Zeemeermin' gepresenteerd. Met deze monoloog over zelfaanvaarding, familie, liefde, rechtvaardigheid en vergiffenis wil hij naar scholen trekken.

Jaouad Alloul is ook bekend onder zijn artiestennaam Jay Hadi. Hij speelde onder andere mee in de musical 'Rent' van InTeam vzw en 'Cabaret Sauvignon' van Theater Vreak. Daarnaast nam hij deel aan televisieprogramma 'The Voice van Vlaanderen' en zingt hij mee in de muziekgroep Reginald en de BosBeesten, die feestelijke kinderliedjes maken.

De artiest is een Belg met Marrokaanse roots en een islamitische achtergrond. Als jongste kind uit een gezin van acht ontdekte hij op jonge leeftijd zijn seksuele geaardheid en de impact daarvan op zijn omgeving.

Zeemeermin worden

De titel van zijn monoloog verwijst naar zijn wens als kind om een zeemeermin te worden. Op vakantie in Marokko liet hij samen met zijn zus vaak de verbeelding de vrije loop. In die fantasiewereld zwommen er zeemeerminnen rond.

In het begin van 'Zeemeermin' zien we Alloul bidden. We keren terug naar zijn jeugd. Hij stelt zijn godsdienstleraar de lastige vraag wat er gebeurt met mensen uit de Himalaya die zich niet bewust zijn van het bestaan van de islam. Gaan zij als ongelovigen naar de hel? Zijn leraar wil de vraag niet beantwoorden. Deze afwijzende reactie roept bij hem heel wat vragen op, waarop besluit de jonge Alloul dat hij zijn eigen weg moet gaan.

Vragen blijven stellen

"Ik heb die vraag ook echt gesteld, maar het ging natuurlijk allemaal niet zo snel als in het stuk. Het heeft in werkelijkheid geen vijf minuten, maar tien jaar geduurd om 'mijn eigen weg te gaan'. (lacht) Aangezien ik geen antwoord kreeg van mijn godsdienstleraar, ben ik die vragen aan anderen gaan stellen. Dat is ook de boodschap van het stuk: stop niet met vragen stellen. Geloof, niet alleen de islam trouwens, ontmoedigt vaak om vragen te stellen terwijl dat een heel menselijke eigenschap is."

Met 'Zeemeermin' wil Jaouad Alloul breken met stereotypes en bruggen bouwen naar mensen die niet meteen openstaan voor homoseksualiteit. Zijn bedoeling is om met de voorstelling naar scholen te trekken en uit te leggen aan moslimjongeren dat het normaal is om anders te zijn, ook binnen de islam.

Anders-zijn

Vreest hij de reacties van leerlingen niet? "Nee, ik hoop vooral dat ik op al hun vragen antwoorden kan geven, als die al bestaan. Ik zie wel hoe dat gaat gaan. Ik wil die leerlingen tonen dat anders zijn ook best oké is. In dat anders-zijn zit ook vaak je persoonlijkheid. Ik zou alleszins iets aan een dergelijke voorstelling gehad hebben toen ik op de schoolbanken zat."

Speeldatums zijn er voorlopig nog niet. Interesse in het stuk? Mail naar behuman.live@gmail.com.
 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Fragment uit de voorstelling 'Zeemeermin'
Fragment uit de voorstelling 'Zeemeermin'
Fragment uit de voorstelling 'Zeemeermin'


Hier niet op klikken aub