Belize viert eerste pride na decriminalisering homoseks

11/08/2017 - 12:16
Beeld: Wikipedia
Vlag van Belize
Op 10 augustus 2016 heeft Belize homoseks uit de strafwet gehaald. COC Nederland hielp de plaatselijke LGBT-beweging een eerste pride te organiseren.

Dat Belize homoseks uit de strafwet haalde, is een overwinning van UNIBAM, de oudste vereniging van holebi's en transgenders in het land. UNIBAM bestaat sinds 2006.

Na jaren procederen decriminaliseerde het Hooggerechtshof homoseks. Om deze mijlpaal te vieren is er momenteel een eerste prideweek aan de gang. COC Nederland ondersteunt dit via hun ontwikkelingssamenwerkingsprogramma PRIDE.

COC Nederland steunt een aantal onderdelen van het programma, waaronder de lancering van een gids voor holebi's en transgenders die een gezin willen stichten, de opening van een centrum in Belize-stad, een pridefeest in Belmopan, een stad in het traditionelere deel van het land buiten de hoofdstad, en een fototentoonstelling in de hal van het Hooggerechtshof.

Buitenlandse homo's niet welkom

Belize heeft wel nog een wet die buitenlandse homo's de toegang tot het land ontzegt. Maar die wet wordt niet uitgevoerd. Het kan wel een grond zijn voor deportatie.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub