Internationaal programma bij nieuwe editie TranScreen

07/09/2017 - 22:15
TranScreen, het grootste transgender filmfestival van Europa, heeft een uitgebreid programma klaar staan.

Van vraag-en-antwoordsessies en discussiepanels tot culturele programma's en films van Nederlandse bodem: bij TranScreen komt het allemaal langs van woensdag 13 september tot zondag 17 september in Kriterion en Cavia in Amsterdam.  

Een bijzondere, culturele aanbeveling dit jaar is het zogenaamde AKS-programma, in samenwerking met het International Minorities Festival. Hier worden vier films vertoond en er zijn filmmakers en activisten aanwezig uit Pakistan en Denemarken. Neeli Rana, Kami Sid en Saadat Munir gaan met het publiek in gesprek over trans*-identiteiten door de geschiedenis heen in Zuid-Azië. Kami Sid was eerder onderdeel van TranScreen: vier jaar geleden werd een documentaire over haar vertoond. Dit jaar keert zij terug voor dit bijzondere programma.

Mijn natuur  

De openingsfilm dit jaar is 'My Nature', een fictieve documentaire over de ontdekkingsreis die Simon maakt na zijn transitie. De film speelt zich af in Italië en biedt prachtige beelden van de landschappen van Umbrië. Terwijl Simon door Italië reist, leert hij zichzelf beter kennen en zijn verleden onder ogen te komen. Een prachtige film die zichzelf met recht de openingsfilm mag noemen.

Majoor  

Maatschappijkritisch is het programma rondom de documentaire 'MAJOR!' over de Amerikaanse, zwarte, trans*-activiste Miss Major. De film toont de vele kanten van het leven als zwarte transvrouw in de Verenigde Staten en schuwt de moeilijke onderwerpen niet. Aansluitend zal een discussiepanel volgen waarin kritisch wordt gekeken naar intersectionaliteit in de Nederlandse trans*-gemeenschap en de manieren waarop de verhalen van minderheden uit de geschiedenis worden geschreven.

Inclusief  

Bezoekers kunnen deze editie een steentje bijdragen aan de inclusiviteit van het festival. Bij aankoop van een kaartje kan geld worden gedoneerd voor een extra kaartje. Deze vrijkaarten worden beschikbaar gesteld aan vluchtelingen die anders niet in de gelegenheid zijn om het festival te bezoeken. Zo wordt het festival toegankelijk voor een nog breder publiek.  

Daarnaast zijn vele filmmakers uit de hele wereld aanwezig bij TranScreen. Uit Vietnam komen Le Quoc Phong, protagonist uit 'Finding Phong', en Nguyen Bao Chau, een activist voor transgenderrechten.

Rosida Peace, producent van de film 'Kurneqiz', komt over uit Koerdistan.

De Transketeers uit Nederland verzorgen een programma en Lasse Långström uit Zweden houdt een vragenuurtje na de vertoning van zijn film.

Meer over Transcreen.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub