Artificiële intelligentie kan iemands seksuele geaardheid waarnemen

08/09/2017 - 08:50
Beeld: Pixabay
Artificiële intelligentie (AI) is zo geavanceerd, dat het kan zien wat de seksuele geaardheid van iemand is.

Een onderzoek van de Stanford-universiteit in Californië stelt dat camera's met artificiële intelligentie veel meer data kunnen analyseren dan het menselijk brein. Uit gezichtspatronen kan AI zien wat de seksuele oriëntatie is van mensen. Onderzoeker dr. Michal Kosinski stelt dat met andere parameters de software ook kan bepalen welke politieke overtuigingen of IQ iemand heeft.

Gaydar

Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in Journal of Personality and Social Psychology. 130.741 foto's van 36.630 mannen en 170.360 foto's van 38.593 vrouwen werden geanalyseerd. De foto's werden gedownload van een datingsite.

Na een eerste selectie voor bruikbaarheid bleven 35.326 foto's van 14.776 mensen over. Mannen, vrouwen, holebi en hetero.

Softwareprogramma VGG-Face kon bij het analyseren van één foto per persoon bij 81% juist raden wat de seksuele geaardheid is van een man. Bij vijf foto's was VGG-Face in 91% van de gevallen correct. Bij vrouwen zijn deze percentages 71% en 83%.

Ook mensen kregen de foto's te zien. De controlegroep had het juist bij 61% van de mannen en 54% van de vrouwen.

Hormonen

Dr. Kosinski en collega Yilun Wang stellen dat testosterongehalte in de baarmoeder gezichtspatronen en seksuele geaardheid bepalen.

Beperkingen

De onderzoekers erkennen dat er beperkingen zijn. Foto's op datingsites zijn vaak niet toevallig gekozen. Meer toevallige foto's geven een lager resultaat, bleek bij een controlegroep van 1000 foto's.

Update 16 september 2017:
Dit artikel bevat bij nader inzien een interpretatie van het onderzoek die niet iedereen deelt. Een kritische doorlichting van het onderzoek vind je via deze link.

Bron: 

The EconomistHier niet op klikken aub