Homofoob geweld aan bushalte in Turnhout

19/09/2017 - 21:58
Beeld: screenshot Google Maps
Vrijdag werd een 18-jarige jongen uit Vosselaar en zijn vriend belaagd door een groepje jongeren aan de bushalte in de Warandestraat in Turnhout. Een van de verdachten werd inmiddels opgepakt.

Na een filmvoorstelling te hebben bijgewoond, zat de 18-jarige jongen en zijn vriend te wachten op de bus. De twee jongens werden geviseerd door een tiental jongeren. Algauw kreeg het koppel allerlei scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd. Toen de bus van zijn vriend aankwam, stapte deze op en bleef de 18-jarige jongen uit Vorselaar alleen achter.
"Ze scholden me niet alleen uit voor homo maar grepen ook mijn arm vast", getuigt de jongeman. "Ik was bang, maar ik heb niet op hun provocaties gereageerd. Daarna ben ik op de volgende bus gestapt en ben ik een halte verder, aan het station, afgestapt."

Melding feiten

Ondertussen had het slachtoffer foto's van de agressors gemaakt en deze aan de politie overhandigd. Aan de hand van die beelden heeft de politie ondertussen een van de aanwezige jongeren kunnen verhoren.
 
Rudy Remijsen van de politie regio Turnhout: "De verdachte, een minderjarige jongen uit Turnhout, is opgespoord. Het dossier wordt, als het klaar is, overgemaakt aan het parket in Turnhout. Het parket moet beslissen of er verder iets mee gebeurt. Er is geen fysiek geweld gebruikt. Het is bij mijn weten de eerste keer dat we in Turnhout een dergelijke klacht hebben gekregen."

Wat nu in Turnhout?

Jeroen Vermeiren coacht lokale overheden om met het thema homohaat aan de slag te gaan. Volgens hem weet niet elke diversiteitsambtenaar hoe deze problematiek aan te pakken. Ook hij is erg geschrokken dat dit in Turnhout is gebeurd.
 
"Turnhout is op het vlak van de gelijke behandeling van holebi’s altijd een voortrekker geweest. De jongste jaren is het echter wat minder", vertelt Jeroen. "De enige acties in 2017 waren een regenboogvlag, een ‘fotobooth’ in het stadskantoor en een toneelstuk van een organisatie die werkt rond holebi’s en transgenders met een migratie-achtergrond."
 
Turnhout zou volgens Jeroen Vermeiren het debat in scholen en verenigingen kunnen aanzwengelen. “Samen stad maken, zoals het stadsbestuur zo graag zegt. Dat het kinderen waren die dit weekend homo’s lastig vielen bij de bushalte, daar schrok ik echt van. De kans is vrij groot dat deze kinderen in Turnhout naar school gaan. Tijd dus om het debat in de Turnhoutse scholen te voeren.”

Dialoog

Er is goed nieuws voor de lagere en middelbare scholen die met dit advies aan de slag willen. Onder andere LGBT-jongerenvereniging Enig Verschil uit Antwerpen heeft een team van getrainde vrijwilligers klaarstaan om naar scholen te trekken. In een workshop van 100 minuten worden leerlingen actief betrokken in discussies, ontdekken ze spelenderwijs dingen en krijgen ze de kans om alle vragen te stellen die ze hebben, zo staat op de website van Enig Verschil te lezen.
 
"Ik herinner mij dat er halverwege een workshop een leerling opstond en zijn coming-out deed.", vertelt Bjorn Grootjans die al vaak voor de klas heeft gestaan. "Door zijn klasgenoten in een leuke discussie te zien had die jongen zich veilig gevoeld. In scholen in bijvoorbeeld Hoboken lag het thema iets gevoeliger. In dat geval trachten we te focussen op de basis van wederzijds respect. Zo zei er eens een leerling dat hij vond dat holebi's onthoofd moesten worden. Dat was wel even slikken, want wij, vrijwilligers, zijn zelf holebi's. Door het debat aan te gaan en tegenargumenten te geven, willen we geen mening opleggen maar wel de blik verruimen."
 
Wie het slachtoffer werd van homofoob geweld doet er goed aan om steeds klacht in te dienen bij de politie. Jongeren die vragen hebben of hierover met iemand willen praten, kunnen ook steeds contact opnemen met de holebifoon op 0800 99 533 of via vragen@holebifoon.be. Praten helpt.
Wie educatief materiaal, achtergrondinformatie of begeleiding zoekt als school, kan terecht bij schooluitdekast.be 

Bron: 

Eigen verslaggeving en Gazet Van AntwerpenHier niet op klikken aub