Klopjacht op homo's en transgenders in Azerbeidzjan

02/10/2017 - 07:00
Mensenrechtenactivisten melden dat er in Azerbeidzjan jacht wordt gemaakt op homo's en transgenders. Ze worden geslagen, worden opgesloten of moeten een boete betalen.

Homoseks is niet strafbaar in Azerbeidzjan, maar het is er een sociaal taboe.

Advocaat Samed Rahimli vertelde aan The Guardian dan zo'n zestig homo's en transgenders zijn opgepakt en beboet. Holebi's en trangenders zijn altijd al geviseerd geweest in Azerbeidzjan, maar zelden zo systematisch.

Ontkenning

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent de klopjacht. De gearresteerde mensen zijn volgens het ministerie sekswerkers die seksuele aandoeningen verspreiden. "Ze vertonen een gebrek aan respect voor hun naasten, vallen burgers lastig met hun gedrag".

Sommigen getuigen anoniem: ze ontkennen dat ze in de prostitutie zitten. De politie zoekt in de straten van hoofdstad Bakoe en in LGBT-vriendelijke horeca naar mensen die "er homo uitzien".

Azerbeidzjan?

Azerbeidzjan is land in de Kaukasus dat deel uitmaakte van de voormalige Sovjetrepubliek. Ilham Heydar oglu Aliyev is er president sinds 2003. Hij volgde zijn vader op. Hij is feitelijk alleenheerser. Azerbeidzjan heeft veel olie. De bevolking is er voornamelijk moslim. Het land wil zich wel Europees profileren door deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival en het organiseren van een Formule 1-race. In 2016 heette de de Grote Prijs van Azerbeidzjan officieel de Grote Prijs van Europa.

Bron: 

The Guardian, VRT NWS, eigen verslaggevingHier niet op klikken aub