Tunesië belooft anale tests voor homo's niet meer te verplichten

02/10/2017 - 09:00
Tunesië heeft aan de Verenigde Naties beloofd geen anale tests meer uit te voeren om te bepalen of iemand homoseksueel is.

Tunesië is een van de landen die dit jaar een inspectie kreeg in verband met mensenrechten. Alle lidstaten van de Verenigde Naties ondergaan zo'n periodieke inspectie. Het land heeft 189 van de 248 aanbevelingen aanvaard, waaronder het stopzetten van martelingen. Anale tests op homo's zijn daarvan een vorm.

"Niet meer verplicht"

Minister van Grondwettelijke Agentschappen, het Middenveld en Mensenrechten Mehdi Ben Gharbia heeft in Genève beloofd werk te maken van deze aanbevelingen. "Deze tests worden niet meer verplicht opgelegd."

Homorechtenorganisatie Shams is niet overtuigd. "De anale test is nooit verplicht geweest, maar wie weigerde, bekende schuld", legt voorzitter Mounir Baatour uit. "Het stopzetten van verplichte anale tests is een ijle belofte."

Strafbaar

Homoseks is en blijft strafbaar in Tunesië. Artikel 230 van het Strafwetboek voorziet tot drie jaar cel voor homoseks en minister Ben Gharbia heeft de aanbeveling tot decriminalisatie verworpen.

Bron: 

Erasing 76 Crimes