VN-Mensenrechtenraad veroordeelt doodstraf voor homoseks

03/10/2017 - 00:00
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties veroordeelt in een resolutie lidstaten die de doodstraf voorzien voor homoseks. Dertien lidstaten stemden tegen deze resolutie.

Homoseks is strafbaar in een zeventigtal landen. Sommigen voorzien zelfs de doodstraf. Dat is het geval in Afghanistan, Brunei, Mauritanië (maar enkel voor moslimmannen), Soedan, noordelijke deelstaten van Nigeria, Jemen, Saudi-Arabië, overspelende moslims in Qatar, Somalië en Iran. Ook in Islamitische Staat, het door een militie van jihadi en salafisten bezette gebied dat internationaal niet als land erkend wordt en dat stilaan afbrokkelt, executeert homo's.

Discriminatie

De resolutie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties roept niet op tot de afschaffing van de doodstraf in zijn geheel, maar wel tot de afschaffing van discriminerende casussen.
 
Deze zijn: mensen met een geestelijke handicap, minderjarigen, zwangere vrouwen en doodstraf voor mensen die schuldig worden bevonden voor afvalligheid, godslastering, overspel en consensuele homoseks. 

27  tegen 13

27 landen stemden voor de resolutie. Dertien stemden tegen. Bangladesh, Botswana, Burundi, China, Egypte, Ethiopië, India, Irak, Japan, Qatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.
 
De internationale holebi- en transgenderorganisatie ILGA dankt België, Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Moldavië, Mongolië en Zwitserland om deze resolutie mogelijk te maken.

Bron: 

Gay Star News