Transgenderwerking van Wel Jong Niet Hetero hervormd

03/10/2017 - 11:27
Beeld: Pixabay
T-jong, de transgenderwerking van Wel Jong Niet Hetero, vindt zichzelf opnieuw uit.

"T-jong biedt ontmoeting voor transgenderjongeren en onderscheidt zich daarmee van andere transgendergroepen door zijn karakter als jeugdbeweging", vertelt Wel Jong Niet Hetero-woordvoerder Bart Vande Voorde. "Bij T-jong kom je om je een dagje te amuseren, in een omgeving waar je helemaal jezelf kan zijn. Het is een manier om andere transgenderjongeren te ontmoeten. Praten over transgender-zijn kan, maar moet niet."
 
T-jong wordt voortaan een koepel van drie groepen: T-birds voor 10- tot 13-jarigen, T-squad voor 13- tot 16-jarigen en Ctrl-T voor 16- tot 30-jarigen. Dit gebeurt allemaal onder de vleugels van Wel Jong Niet Hetero. "Verder heeft T-jong een forum voor transgenders vanaf 15 jaar. Vanaf 12 jaar kan je terecht op Min19.be, een online community voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar die holebi of transgender zijn of nog twijfelen over hun seksuele geaardheid en/of genderidentiteit."

Geen zelfhulpgroep

"Het aspect jeugdbeweging staat centraal. Wij zijn geen zelfhulpgroep", zegt Puk Verslyppe, vrijwilliger bij T-jong. "Maar natuurlijk vinden leden steun bij elkaar, want ze zitten in dezelfde situatie en het helpt om te weten hoe een ander met bepaalde dingen omgaat. Ook de leiding biedt een luisterend oor als de deelnemers met iets zitten."
 
"Het probleem is dat veel jongeren erg onzeker of bang zijn, of zich geïsoleerd voelen, tot het te laat is. Een werking voor transgender jongeren van 10 tot 16 jaar kan hen, in nauwe samenspraak met ouders en andere opvoeders, de steun, luisterbereidheid en verwantschap bieden die ze nodig kunnen hebben", meent Mare Van Hove, de oprichtster van T-jong.
 
Wel wordt benadrukt dat de werking van T-jong volledig steunt op de inzet van vrijwilligers die geen professionele achtergrond hebben. Voor psychologische hulp wordt doorverwezen.

Van start

T-birds en T-squad zijn aanwezig op T-day voor jongeren op 19 november in Antwerpen, meteen hun eerste activiteit. De T-day is een ontmoetingsdag voor transgenders en hun omgeving die jaarlijks plaatsvindt. Daar zal een ontspannende activiteit gegeven worden als afsluiter van de dag. In december staat er een pannenkoekenslag op het programma en in januari trekken T-birds en T-squad naar de Kristallijn in Gent om te schaatsen.
 
"Alle transgenders en genderzoekende jongeren zijn welkom, in de breedste zin van het woord. Dit kan gaan van zeker weten dat het biologisch geslacht dat bij je geboorte is geregistreerd niet overeenkomt met hoe je je vanbinnen voelt, twijfelen of je 'man' of 'vrouw' bent, je een mengelmoes van die twee genders voelen, geen label willen of kunnen plakken op je gender en ga zo maar door", verzekert Vande Voorde.
 
T-jong heeft een site en een Facebookpagina

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub