Woordgebruik berichtgeving vermoorde transvrouw stuit op kritiek

04/10/2017 - 09:03
In Arnhem is op 29 september een transvrouw vermoord teruggevonden in haar woning. Volgens de krant De Gelderlander is de vrouw sekswerker en werd ze vermoord door haar eerste klant.

De Venezolaanse werkte als sekswerker. Ze was pas naar Arnhem verhuisd en huurde een woning waar ze ook haar klanten ontving. Daar is ze vrijdagvoormiddag vermoord. Het onderzoek loopt.

Woordgebruik

De Gelderlander doet uitgebreid verslag over de moord. Vooral het woordgebruik van de krant zet kwaad bloed. 
 
Auteur Mounir Samuel, zelf transgender, hekelt het taalgebruik van De Gelderlander op Facebook. Mounir geeft twee voorbeelden: "Het slachtoffer is een man met vrouwelijke kenmerken" en "In vrijwel alle gevallen gaat het bij transseksuelen die in de seksbusiness actief zijn om mannen die er door operaties en laserbehandelingen van top tot teen uitzien als een vrouw. Ze hebben hun mannelijk geslachtsdeel behouden."
 
"Dit artikel is zo ongekend pijnlijk. Dat een transvrouw door haar klant is vermoord is al gruwelijk, maar om haar zo te noemen? Dus ik ben een vrouw met mannelijke kennerken?", vraagt Samuel zich af. "Kunnen media bij zo'n gruwelijk verhaal tenminste respectvol met de identiteit van het vrouwelijke slachtoffer omgaan?"
 
Samuel schreef er een blogbericht over. 

Bron: 

De Gelderlander, Mounir Samuel