Will & Grace: terug van weggeweest

06/10/2017 - 16:31
4
‘Will & Grace’ is terug. De show, die oorspronkelijk niet meer was dan een kopij van het immens populaire ‘Friends’, liep van 1998 tot 2006.
De belevenissen draaien rond de homoseksuele advocaat Will (Eric McCormac) en de hetero binnenhuisdecoratrice Grace (Debra Messing). Omdat deze beide karakters een beetje te aaibaar, neurotisch en saai zijn, kregen ze elk een side-kick die leven in de brouwerij bracht: de flamboyante Jack (Sean Haeyes) en de ultrarijke en excentrieke Karen (Megan Mullaly). 
 
Het is door de uitvergroting van de homogemeenschap en de ultraconservatieve gemeenschap dat de show gaandeweg scherpe kantjes kreeg en maatschappelijk relevant werd. Zo liet voormalig Amerikaans vicepresident Joe Biden optekenen dat de serie meer heeft gedaan voor de zichtbaarheid en de aanvaarding van de lgbt’ers dan om het even wie.  
 
Het werd een heerlijke vicieuze cirkel: hoe politieker de serie werd, hoe populairder ze werd bij de gemeenschap en hoe meer lgbt-relevante gastacteurs graag opdraafden in een bijrolletje. Cher, Britney Spears, Lily Tomlin, Madonna, Ellen Degeneres… en die citeer ik dan nog alleen maar uit het blote hoofd. 
 
Na acht seizoenen vond de ploeg dat het sop van de kool was en breidden ze een vergezocht einde aan de serie. Will en Grace waren elk gelukkig getrouwd, hadden kinderen en waren uit elkaar gegroeid. Maar tijdens de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap in 2016 vond datzelfde team dat ze niet met lede ogen konden toekijken hoe Hilary Clinton zou verliezen en ze namen een mini-aflevering op, bedoeld voor het internet. 
 
Deze aflevering bleek zo populair dat het licht op groen werd gezet voor een nieuwe serie. De eerste aflevering ervan kwam bij ons op 3 oktober op de buis. 
 
Blijkt dat tijd, plastische chirurgie en make-up heel vriendelijk zijn geweest voor het viertal. In de eerste minuut wordt Karen gewekt uit een alcoholisch delirium en wordt haar -en dus de kijker- uitgelegd dat Will en Grace gescheiden zijn, maar geen kinderen hebben (‘het idee!’). Ze wonen tijdelijk samen. En ja, ze is nog altijd stinkend rijk, en Stan is nog steeds in leven. Alleen dat laatste is bijzonder met de haren getrokken, want diens dood en begrafenis was een hele verhaallijn. 
 
Maar goed, sitcoms zijn nooit helemaal logisch en voor een half uurtje vermaak moet je je onderdompelen in het universum van de reeks. Will en Grace zijn nog altijd lief, neurotisch en saai. Jack is nog steeds zijn elastische, springerige en promiscue zelf en Karen blijft politiek incorrect. Meer zelfs, de grappen zijn politieker dan vroeger. Zo is Karen de beste vriendin van Melania, wat niet te verwonderen is… Is Karen immers niet een vrouwelijke versie van Donald Trump
 
Er is dus weinig veranderd, en dat is maar goed ook. Deze eerste aflevering voelde aan als thuiskomen. Zelfs Wills appartement is nog steeds hetzelfde gebleven. Onderliggend voel je wel dat er elf jaar is verstreken sinds het vorige seizoen, en dat wordt ook niet verdoezeld. De karakters zijn ouder en gezapiger geworden. In de homokroeg zijn ze verplaatst naar de hoek van de daddy’s… En dat belooft een spannende evolutie te worden. 
 
‘Will & Grace’, elke dinsdag op TLC om 20:30.
 
Will & Grace, Eric McCormac, Debra Messing, Sean Haeyes, Megan Mullaly, NBC, 2017
Bron: 

Eigen verslaggeving