European Lesbian* Conference ijvert voor zichtbaarheid lesbiennes

09/10/2017 - 10:35
Tussen 6 en 8 oktober vond de European Lesbian* Conference plaats in Wenen (Oostenrijk). De conferentie om lesbiennes te empoweren en te inspireren lokte ongeveer 500 deelnemers.

De European Lesbian* Conference (EL*C) ging over het omgaan met en het tegengaan van lesbofobie, seksisme, vrouwenhaat, racisme en alle andere mogelijke vormen van LGBT-discriminatie. De asterisk na het woord Lesbian duidt op en ruime interpretatie van dat woord. 
 
Lesbische activisten, kunstenaressen, academici, politica's, journalisten en vertegenwoordigers van ngo's uit 45 landen waaronder Kazachstan, Zweden, Griekenland en België kwamen drie dagen bijeen om deze thema's te bespreken. 
 
"Het doel van de conferentie was om strategieën uit te werken om op lange termijn kennis, ervaring, acties en getuigenissen voor feministen en lesbiennes uit te wisselen. Hoe kan je zichtbaarheid van lesbiennes en feministen in openbare ruimte verhogen?", zei organisatrice Maria von Känel.

(On)zichtbaar

De deelneemsters betoogden dit weekend door de straten van Wenen en eisten dat overheden, beleidsmensen, instituten en ook LGBT-organisaties lesbiennes niet langer onzichtbaar houden. 
 
"Lesbiennes zijn altijd en overal", zei de Oostenrijkse groene politica Ulrike Lunacek tegen de aanwezigen. 
 
In 2013-2014 kregen LGBT-projecten wereldwijd 361 miljoen euro subsidies, slechts 2% daarvan was bestemd voor projecten voor lesbische, biseksuele en queer vrouwen. Van de honderden aanbevelingen die lidstaten uitten bij de Verenigde Naties, handelde slechts één over lesbiennes. 
 
De organisatie zal uit de bevindingen van het weekend een rapport opstellen en hoopt dat er uit deze conferentie een heuse European Lesbian* Organisation ontstaat.

Bron: 

Eigen verslaggeving

"Lesbisch is geen vies woord"
Franse lesbiennes trekken naar België


Hier niet op klikken aub