Belgische film over transgender jongere in de maak: ‘GIRL’

06/11/2017 - 10:11
Er wordt momenteel gewerkt aan de film ‘GIRL’, waarin een jonge ballerina de spreidstand tussen haar mannelijke lichaam en vrouwelijke identiteit ervaart. ‘GIRL’ is de debuutfilm van Gentenaar Lukas Dhont en verschijnt in 2018 in de Belgische cinema's. ZiZo bezocht de set.

In ‘GIRL’ volgen we de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Daarvoor trotseert ze de wereld maar haar lichaam stribbelt nogal tegen. In de uitermate lichamelijke wereld van het ballet ondervindt Lara de tegenstrijdigheden in de realiteit van haar mannelijke lichaam en haar vrouwelijke identiteit. ‘GIRL’ belooft een ontroerend verhaal over genderidentiteit te worden.

Lichaam in de arena

Toch heeft het hoofdpersonage – in tegenstelling tot veel andere films over het onderwerp – geen twijfels over haar genderidentiteit. “Ons hoofdpersonage is 100% zeker van haar stuk”, benadrukt Lukas Dhont. “Het verhaal gaat allesbehalve over de vraag of haar keuze de juiste is. De film belicht meer de strijd met de periode waar ze voor staat. Over de tijd dat het lichaam nog niet mee verandert terwijl ze zich al zo lang vrouw voelt. Haar lichaam wordt door de maatschappij niet als vrouwelijk gezien. Bovendien is ze actief in een arena waarin haar lichaam superbelangrijk is.”

“Lara wil onderzoeken wat haar genderidentiteit op professioneel niveau betekent. Die verkenningstocht verloopt met hoogte- en dieptepunten. Anders hadden we geen film! (lacht) Het hoofdpersonage probeert zich constant te meten met het ideaalbeeld in haar hoofd van wat een vrouw hoort te zijn, zowel op professioneel vlak als in haar privéleven. Dat is het conflict van de film.”

De 15-jarige nieuwkomer Victor Polster kruipt in de huid van Lara. Victor is naast acteur ook balletdanser, want danservaring was een belangrijke vereiste voor de rol. Voor de choreografieën in ‘GIRL’ kan de regisseur rekenen op Sidi Larbi Cherkaoui, die momenteel artistiek leider van Ballet Vlaanderen is.

Op-en-top Belgisch

Beelden van het personage Lara worden er nog niet vrijgegeven. Tijdens het setbezoek was onze ZiZo-redacteur alvast onder de indruk. De look die de visagisten en kostuummakers Polster gaven, was uitermate passabel.

‘GIRL’ is met Nederlandstalige en Franstalige acteurs gemaakt, een op-en-top Belgische film. Tijdens de filmopnames werd al snel duidelijk dat de regisseur ook veel ruimte laat aan zijn acteurs voor improvisatie. Tegelijk beseft de regisseur dat zijn film wel eens een grote emotionele impact kan hebben op kijkers die zelf met vragen zitten over hun genderidentiteit of een transitie hebben doorgemaakt. “Ik probeer het scenario zo medisch accuraat mogelijk te maken. Ik hoop dat mensen die hun genderidentiteit bevragen zich zullen herkennen in de film. Dat ze er niet alleen op technisch vlak, maar ook op emotioneel gebied info uit kunnen putten.”

Nog even geduld

De film gaat nu in postproductie. Daarna volgen wellicht eerst vertoningen in het festivalcircuit. De film verschijnt in 2018 in de cinema.

Wordt vervolgd…

Bron: 

Eigen verslaggeving