VIDEO | Zoek een huisarts die je vertrouwt voor een soa-test

10/11/2017 - 11:00
Anton getuigt voor Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, en Manneseks.be over het belang van je regelmatig te laten testen op seksueel overdraagbare infecties. Intussen is ook EMIS 2017 (European Men-who-have-sex-with-men Internet Survey) gestart.

Sensoa​ laat regelmatig homo- en biseksuele mannen in filmpjes getuigen over hun seksleven op hun site Mannenseks.be. Met hun campagne 'Ik Weet Wat Ik Doe' informeert en sensibiliseert Sensoa mannen die seks hebben met mannen. Dit jaar staat het thema 'relaties' centraal. 
 
Sommige mannen kiezen voor een monogame relatie. Anderen maken afspraken met hun partner(s) welke de voorwaarden zijn om eventueel met andere mannen seks te hebben.

Vertrouwensband

Anton is vrijwilliger bij Sensoa. "Ik vind regelmatig testen belangrijk. Moest ik hiv of een soa (seksueel overdraagbare infectie) hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten. In eerste instantie voor mezelf voor mijn eigen gezondheid. Ik zou het ook jammer vinden moest ik iemand anders besmetten." 
 
Zijn eerste ervaring met een soa-test was nochtans geen leuke. "Rond mijn achttiende vroeg ik voor het eerst aan mijn huisarts om me te testen op hiv. Hij antwoordde dat de vorige test oké was… Hij had me dus getest zonder mijn toestemming. Dat was voor mij het signaal om een andere huisarts te kiezen. Ik vind het belangrijk om een goede vertrouwensband te hebben met mijn huisarts."

Doe-het-zelf

Swab2Know is een gratis hiv-test op speeksel. "Het grote voordeel is dat je het zelfstandig kunt aanpakken. Je moet geen afspraak maken bij een huisarts of testcentrum. Je maakt een profiel op de site, krijgt het testpakket thuis met de post, je neemt een speekselstaal, stuurt het terug op, je wacht je resultaten af en klaar", zegt Anton.

EMIS

Meten is weten. Ben je een man en heb je seks met mannen? Doe dan mee aan dit Europees onderzoek over seksuele gezondheid door deze bevraging van EMIS 2017 in te vullen. De enquête neemt zo'n 25 minuten in beslag. 

Eerste keer

Journalist Tim Devriese getuigt in een column op Knack Weekend over zijn eerste keer. Hij was zestien en trok als West-Vlaming naar Antwerpen voor een seksdate. "Goede seks, zo leerde ik op school, moest wachten op een liefdevolle relatie. De rest was immoreel en zelfs ronduit gevaarlijk. Wachten was de boodschap. En ik had als zestienjarige al lang genoeg gewacht, vond ik."
 
Op school had Devriese geen 'taal' voor homoseks meegekregen. Wat hij kende, kende jij van porno op het internet. "De eerste keer zet de toon voor de volgende keren. Is (kalver)liefde en relatie het uitgangspunt bij de heteroseksuele eerste keer, dan is anonimiteit dat vaak bij homoseksuele ontmaagding. Seks is voor veel LGBTQ's anoniem uit noodzaak", aldus Devriese.
 
Die eerste keer leek alvast mee te vallen. "Mijn wisselende seksuele contacten hebben ervoor gezorgd dat ik beter begrijp wat seks betekent, welke rollen ik aangenaam vind, hoe ik omga met seksuele gezondheid. De rijkdom aan wisselende partners heeft er bovendien voor gezorgd dat ik volledig aanvaardde dat seks iets goed kon zijn en helemaal niet gelijkstond met schaamte of immoraliteit, zoals de meeste van mijn klasgenoten en leerkrachten wel meenden." Lees Tims volledige column.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub