OPINIE | Holebi's kunnen ook single zijn

11/11/2017 - 02:42
11 november is een feestdag in België: Vrouwendag, Wapenstilstand en de verjaardag van mijn zus Florence. Daarnaast is 11 november ook Singles' Day.

Singles' Day ontstond in 1993 op een Chinese universiteit bij jongeren die trots zijn dat ze vrijgezel zijn en dat willen vieren. De datum, 11/11, is door de vele eentjes niet toevallig gekozen omdat het nummer één symbool staat voor alleen zijn. Geleidelijk aan werd de feestdag een excuus voor online winkels om kortingen te geven. 
 
Op de redactie zochten we naar out single rolmodellen. Helaas konden we er geen of weinig opnoemen. De Britse televisiester Graham Norton is iemand die er wel over spreekt. Acteur Ezra Miller is volgens het internet officieel single. Maar veel zegt hij er niet over. Wereldster Angelina Jolie is bi en terug single na haar breuk met Brad Pitt.

"Ik heb een lief"

Wanneer beroemdheden hun coming-out doen, is dat meestal omdat ze een relatie hebben. Een relatie maakt homoseksualiteit erg zichtbaar. Liefelijk doen met een partner van hetzelfde geslacht valt op. 
 
Wanneer een prille relatie levensvatbaar lijkt te worden, is een coming-out een logisch gevolg. Denk maar aan de Olympische schoonspringer Tom Daley in 2013. "Ik heb iemand leren kennen", zei hij. Die iemand was Dustin Lance Black, een zichtbare LGBT-activist. 
 
Of de betrokkene trouwt en dat is ook wel een coming-out op papier. Denk maar aan Sam Tsui, die in 2016 zijn coming-out koppelde aan het nieuws van zijn verloving.
 
BIj het coming-outverhaal van 'zus van' Riana Nainggolan kwam ook de vriendin ter sprake. Badmintonkampioenen Christinna Pedersen en Kamilla Rytter Juhl deden hun coming-out als getrouwd koppel. 
 
Het doet me denken aan prinsen en prinsessen. Die vertellen ook alleen maar iets over hun liefdesleven als ze zich verloven. Het is natuurlijk een kwestie van privacy, maar dat stilzwijgen bij bekende holebi's tot er een partner is, voelt als trotse single wrang aan. 

Relevant

Dan rijst bij mij de vraag: is je holebiseksuele geaardheid enkel relevant wanneer je een relatie hebt? Een relatie is uiteraard een belangrijke en zichtbare uiting van je seksuele identiteit, maar niet de enige. 
 
Ook je vriendenkring, vrijetijdsbesteding en mogelijk zelfs je werk zijn een uiting van je geaardheid. Dat is een pleidooi dat ik al eerder maakte. Vaak hoor je dat je seksuele identiteit "een klein deel" van je persoonlijkheid is. Dat is niet waar. Bewust en onbewust is je seksuele identiteit een rode draad in je leven. 

Zichtbaarheid

Maar het is tijd voor out single rolmodellen. Het is grote groep. De helft van de homo- en biseksuele mannen in België is single. Dat blijkt uit het Europees MSM-onderzoek EMIS. Dat is een Europees onderzoek naar het gedrag en het welzijn van homo- en biseksuele mannen. Je kan nu deelnemen aan het vervolgonderzoek
 
Het is veel gevraagd. De roep om rolmodellen is de voorbije tijd wel meermaals gehoord. De krant De Morgen wijdde er een zoektocht naar. 
 
Er is echter ruimte voor out single rolmodellen. In een wereld waar we - terecht - bezig zijn met gelijke burgerrechten als trouwen en adoptie, mogen we niet uit het oog verliezen dat voor vele holebi's huwelijk en adoptie geen realiteit is. Dat mag. Dat kan. Daar is niets mis mee.
 
Maar mogen die singles ook zichtbaar zijn in het publieke debat? 

Erkenning

Het is allemaal een kwestie van erkenning. Ik ben 36 jaar en met uitzondering van een Australisch vakantielief ben ik al ruim zeven jaar single. Of is het al acht? Ik ben de tel al kwijt. Geen 'happy single', maar ook geen 'sad single'. Ik ben een 'de facto' single. Het is wat het is. 
 
Blijft dat zo? Dat weet ik niet. Ik vermoed wel dat ik open sta om iemand te leren kennen, maar ik 'zoek' geen lief en je zal me zelden tegenkomen op de gay datingapps. Ergens mis ik wel de genegenheid, het klankbord en de sparring partner die een lief kan zijn. Anderzijds heb ik mijn leven georganiseerd rond mezelf en ben ik comfortabel op mijn eentje. Zelf kiezen, zelf beslissen. Maar ook zelf betalen natuurlijk. 
 
Intussen ben ik nog altijd wel homo. Ik moet dat expliciteren omdat ik geen lief heb die mijn homoseksualiteit illustreert.
 
Ik heb de indruk dat het een fenomeen is wat biseksuelen en panseksuelen ook wel eens zullen ervaren: de drang of de nood om hun geaardheid te expliciteren om de vooronderstelling bij te draaien. 

Vriendin?

Niet zo lang geleden introduceerde een familielid me bij een koppel vrienden van hem als "Dit is Timothy, zijn vriendin kon er vandaag niet bij zijn". Ik stond aan de grond genageld. Ik voelde me miskend als homo en als single. Ik deed mijn coming-out in 1999. Ik ben al langer uit dan in de kast. Mij even 'voor de grap' als hetero parkeren raakte me diep in mijn ziel als, homo, single en als LGBT- en singleactivist. Autch.
 
Wees gerust, het is verteerd. Maar niet vergeten.
 
Zo'n incident illustreert voor mij waarom het belangrijk is dat er bekende, zichtbare, holebiseksuele singles zijn en waarom ik er zo de nadruk op leg. 

Bron: 

Eigen verslaggeving