260 deelnemers voelen zich thuis op T-Day 2017

20/11/2017 - 14:20
De T-Day is dé jaarlijkse trefdag voor trans*personen en hun omgeving en wordt georganiseerd door çavaria. Op zondag 19 november 2017 woonden meer dan 260 personen de zesde editie van dit evenement bij. Dit jaar was het thema ‘mentaal welbevinden’, de focus lag op zelfzorg, aanvaarding en mentaal zelfbewustzijn.
De dag ging van start met een vurig pleidooi van Ines Rombouts van Het Roze Huis - çavaria Antwerpen tegen het binaire hokjesdenken. "Het is zwart. Of het is wit. Maar vaker dan dat is het grijs. Soms gestreept. Of soms net een regenboog", vertelde Rombouts. "Al die hokjes brengen heel vaak ongemakken met zich mee. Van vragenlijsten tot toiletbezoeken. Van daten tot cafégesprekken." Afsluitend nodigde die alle aanwezigen uit om op de T-Day vooral zichzelf te zijn. Lekker buiten de lijntjes, juist erbinnen of helemaal geen lijnen. Iedereen kon het voor zichzelf uitmaken. 
 

Meer dan 15 workshops

Via de verschillende workshops over onder andere weerbaarheid en veerkracht, het kruispunt tussen trans* en autisme, de connectie tussen lichaam en geest, werd er aandacht gegeven aan het thema mentaal welbevinden. Daarnaast waren er ook praktischere workshops over het stemgebruik en  verzekeringen/terugbetalingen bij transgenderzorg.  
 
"Iedereen heeft hun uniek stemgeluid laten horen. Op het einde zag elke deelnemer in dat ze met hun stem meer mogelijk is dan ze aanvankelijk gedacht hadden", zei stemcoach Katrien Eerdekens na afloop van haar workshop 'Aan de slag met je stem'. Julie Helsen, die de workshops 'Non binairy' en 'Weerbaarheidstraining' gaf merkte op dat er veel interactie met het publiek was tijdens de sessies. "Dat vond ik zeer boeiend. Het zorgde ervoor dat ik zelf met nieuwe inzichten naar huis ga."
 
Er was een stille ruimte voorzien waar mensen zich even kunnen terugtrekken uit de massa, een buddysysteem zorgde ervoor dat niemand alleen hoefde te komen naar T-Day.
 

Genderbende

De documentaire van Sophie Dros vertelde het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man en geen vrouw voelen, maar iets daarnaast, daartussenin, of weer helemaal iets anders. Deze film vierde het individu. Selm Wenselaers figureerde als één van deze individuen in de documentaire en stond achteraf klaar om vragen uit het publiek te beantwoorden.
 

All Bodies Welcome

De dag werd afgesloten met een 'All Bodies Welcome'-modeshow waarin een tiental mensen straalde op de catwalk in een outfit die ze uit gedoneerde kledij hadden gekozen. "Ik vond het heel spannend en had best wel wat zenuwen maar eens op het podium voelde ik een heel positieve vibe in mijn lichaam en in de zaal", getuigde een deelnemer die anoniem wenst te blijven.
 
"Vandaag zag ik verschillende mensen openbloeien. In het dagelijkse leven voelen deze mensen zich vaak nergens thuis. Vandaag maakten deel uit van een community. Vandaag voelden ze zich ergens thuis, sommigen zelfs voor de eerste keer. De T-Day is dus zeker nodig en had nooit tot stand kunnen komen zonder het harde werk van de werkgroep en alle vrijwilligers", aldus een tevreden Yves Aerts van çavaria.
Bron: 

Eigen verslaggeving

Ines Rombouts opent T-Day
Slogan van de politie Antwerpen: Iedereen anders, altijd van dienst
Een deelnemer van de T-Day
Katrien Eerdekens tijdens de workshop over het stemgebruik
Lees meer over: