"Ik ben niet de homoseksuele premier, ik ben de premier die ook gay is"

28/11/2017 - 09:44
Xavier Bettel, de eerste minister van Luxemburg, gaf een zeldzaam interview aan het Franse homoblad Têtu. Hij vertelt over homo zijn in de politiek.

"Ik ben niet de homoseksuele eerste minister, ik ben de eerste minister die ook gay is", vertelt Xavier Bettel aan Têtu. Eerdere interviews met OUT Magazine en Attitude sloeg hij af maar voor Têtu maakte hij een uitzondering omdat hij er een abonnement op heeft.

First Husband

"We zullen dingen veranderen door er normaal over te doen", zegt Bettel. "Al is het wel speciaal om mijn man tussen alle first ladies te zien staan." Bettel trouwde in 2015 met de Belg Gauthier Destenay en soms gaat zijn man mee op een diplomatieke missie. Zo prijkte Destenay op de groepsfoto van de first ladies tijdens de NAVO-top in mei in Brussel. Als enige man poseerde hij tussen onder andere Melania Trump, koningin Mathilde, Emine Erdoğan en Brigitte Macron
 
First husbands zijn zeldzaam. 'Mijnheer Angela Merkel', prof. dr. Joachim Sauer, gaat enkel mee naar het Bayreuther Festspiele om zich onder te dompelen in Richard Wagner. Ook Philip May, echtgenoot van Theresa May, blijft voornamelijk buiten beeld. 
 
Op bezoek bij de Verenigde Naties moest Destenay expliciteren dat hij de echtgenoot was van een man. "Toen een land me aanraadde om Gauthier voor te stellen als mijn assistent, heb ik dat geweigerd. Ik ben liever homo dan dat ik de reputatie heb om te slapen met mijn personeel. Mijn gesprekspartner was verbouwereerd na deze uitspraak."

Verstoppen

"Ik snap politici niet die hun homoseksuele geaardheid verstoppen. Wanneer je aan politiek doet, vertegenwoordig je mensen. Als je niet bereid verantwoordelijkheid voor je eigenheid op te nemen, dan is er een probleem met je geloofwaardigheid. Ik zou geen dubbelleven kunnen leiden. Ik zou de hetero met kinderen niet kunnen spelen en tegelijk eerlijkheid prediken." 

Bron: 

TêtuHier niet op klikken aub