Australisch parlement keurt wetsontwerp openstelling huwelijk goed

07/12/2017 - 09:38
Na het Australische volk en de Senaat keurde nu ook het Australische parlement de openstelling van het huwelijk goed. Hierdoor kunnen Australische koppels van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje stappen. Australië wordt daarmee het 25e land ter wereld waar dat mogelijk is.

61,6 procent van het Australische volk stemde midden november 'voor' de openstelling van het huwelijk. De stemming gebeurde per brief, 12,7 miljoen mensen, meer dan driekwart van de stemgerechtigde Australiërs, brachten hun stem uit. 

"We moeten de stem van het volk respecteren. We hebben hen om hun mening gevraagd en ze hebben het ons gegeven. Het resultaat is ondubbelzinnig, het is overweldigend. Ze stemden voor eerlijkheid, voor toewijding en ja, voor liefde", zei de Australische eerste minister Malcolm Turnbull vlak na de stemming. De liberaal-nationale regering beloofde toen snel werk te maken van de openstelling. Nog voor Kerstmis zou ze een wet klaarhebben. De regering heeft haar woord gehouden.

Stappenplan

Vorige week keurde de Senaat het holebihuwelijk al goed. Amendementen om ambtenaren toe te staan te weigeren holebikoppels in de echt te verbinden of godsdienstvrijheid te verlenen aan bedrijen en instellingen om trouwlustige holebi's te weigeren, werden toen verworpen. Vannacht keurde het Australische parlement het wetsontwerp goed waardoor koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. De stemming gebeurde bijna unaniem, slechts vijf parlementsleden stemden tegen. De goedkeuring werd op een staande ovatie in het parlement en de bezoekerstribune onthaald. 

"Vandaag stemden we voor gelijkheid, voor liefde. Het is tijd voor meer huwelijken, meer inzet, meer liefde en meer respect", zei premier Turnbull.

Aanzoek

Het Australische parlementslid Tim Wilson heeft vorige week, tijdens de debatten over de openstelling van het huwelijk, zijn partner Ryan Bolger ten huwelijk gevraagd. Bolger keek vanop de bezoekerstribune toe.
 
‘Dit debat is de soundtrack van onze relatie geweest’, zei een geëmotioneerde Wil­son. ‘Ik bevestigde onze band eerder met de ringen die we aan onze linkerhand dragen: zij zijn het antwoord op de vraag die we niet konden stellen. Nu blijft mij maar een ding meer te doen: Ryan Patrick Bolger, wil je met me trouwen?’ Toen Bolger 'ja' zei, brak er spontaan applaus uit in het parlement.
Bron: 

Eigen verslaggeving, The GuardianHier niet op klikken aub